Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör stockholmarnas åsikter om ett namnbyte av Gjörwellsgatan, där den ryska ambassaden ligger. Foto: Sandra Johnsson/SVT

Ryska ambassaden kan få Ukraina-adress: ”Fjantigt”

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad öppnar nu för att döpa om gatan som den ryska ambassaden ligger på i Stockholm. Gjörwellsgatan som den nu heter kan i stället få ett namn med koppling till Ukraina, rapporterar TV4 Nyheterna. Men stockholmarna har delade åsikter om ett namnbyte.

I Stockholm har många förslag kommit in. KD:s ungdomsförbund vill till exempel döpa om gatan till Zelenskyj-gatan efter Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Liknande beslut har redan fattats eller är på väg att fattas runt om i Europa. I Litauens huvudstad Vilnius har man döpt om gatan som den ryska ambassaden ligger på där till ”Det fria Ukrainas hjältar”.

– Namnberedningen träffas på måndag, i ett ordinarie sammanträde, och då kommer man att diskutera de här fantastiska förslagen som har kommit in. Det är väldigt positivt med det här engagemanget för att visa Ukraina solidaritet, så jag hoppas verkligen att vi snart kan fatta ett beslut, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd, till Nyheterna.

Nedan ser ni SVT Stockholm rapportering från en protesterna mot Ukrainakriget vid ryska ambassaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.