(S)igtunapolitiker avgår

Uppdaterad
Publicerad

Två Socialdemokrater i Sigtuna har i dag fått avgå. Orsaken är i båda fallen skulder hos Kronofogden, och i det ena fallet ett försök att stoppa publicering av uppgifter om skulderna.

– Båda politikerna har haft skulder under en längre tid. Det kan vi inte tolerera, och därför får de avgå.

Märsta.nu avslöjade i förra veckan att Lola Svensson (S) haft många betalningsförelägganden hos Kronofogden. Nu lämnar hon enligt dem sina politiska förtroendeuppdrag i Sigtuna kommun, men sitter kvar i kommunfullmäktige. Lola Svensson hade tidigare flera uppdrag som nämndordförande.

Hotade att anlita jurist

I bakgrunden finns även ett försök att stoppa publicering. När Märsta.nu ville ha hennes kommentarer till skulderna skickade hon ett meddelande med budskapet att hon skulle anlita en jurist om artikeln publicerades.

– Bakgrunden är det som har kommit fram om hennes många ärenden hos Kronofogden och meddelandet till Märsta.nu. Det är helt oacceptabelt, eftersom det kan uppfattas som ett hot, säger Björn von Sydow.

Björn von Sydow säger till ABC att Lola Svensson har betalat alla sina skulder, men att de ändå har tagit beslutet att hon ska avgå.
– Vi har sett ett mönster som säger att hon inte kan ha kvar sina förtroendeuppdrag.

Ber om ursäkt

Ytterligare en Socialdemokratisk ledamot i Sigtuna avgår till följd av skulder hos kronofogden.

Björn von Sydow säger att anledningen till att båda avgår idag beror på att Socialdemokraterna först nu har kollat att alla uppgifter om skulderna stämmer.

I ett mail till ABC understryker Lola Svensson att hon inte har någon betalningsanmärkning, och att hon ångrar och ber om ursäkt för smset hon skickade till journalisten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer