Foto: Stockholms läns landsting

S och MP vill starta bygget av ny tunnelbana redan nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Bygget av den nya tunnelbanan mellan Älvsjö och Fridhemsplan är tänkt att starta 2022. Men nu menar Socialdemokraterna och Miljöpartiet i landstinget att det går att starta bygget redan nästa år.

Erika Ullberg (S) oppositionslandstingsråd.

Den nya tunnelbanan är en del av Sverigeförhandlingen, som är en stor satsning på bostäder och kollektivtrafik.

Projekteringen i Sverigeförhandlingen ska börja 2022 enligt den nuvarande planen, men enligt S och MP går det alltså att börja tidigare. 

– Vi ser att det enligt avtalet går att starta projekteringen av tunnelbanan mellan Älvsjö och Fridhemsplan redan nästa år. På så vis kan vi komma igång fyra år tidigare än planerat. Det vore oerhört bra för resenärerna och för arbetet för en hållbar region med fler nya bostäder, säger Erika  Ullberg (S) oppositionslandstingsråd i ett pressmeddelande.

Alliansen positiv

Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd.

S och MP:s förslag röstades ned i Trafiknämnden idag, vilket Moderaterna i landstinget förklarar med att det kom för sent upp på bordet.

Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd, ser dock positivt på idén om tidigareläggning och menar att hans parti sagt samma sak tidigare.

– Jag tycker att det är jättebra att de ansluter sig till Alliansens linje att bygga ut kollektivtrafiken så snabbt som möjligt och att Sverigeförhandlingen är något som vi snabbt vill få beslutat och på plats, säger Kristoffer Tamsons (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer