Foto: SVT och TT

Matteus nya kyrkoherde vägrar viga samkönade par

Publicerad

I augusti tillträdde Petter Sundelius som kyrkoherde i S:t Matteus församling i Stockholm. Nu uppger tidningen Mitt i att han inte tänker viga samkönade par, vilket har mötts av kritik i församlingen.

Svenska kyrkans församlingar måste tillgodose vigslar för samkönade, enligt det regelverk som de har för alla församlingar. Kyrkan måste därför hitta en präst som är beredd att viga samkönade par, men det råder inte något vigseltvång för enskilda präster.

Petter Sundelius uppger till tidiningen Mitt i att det är flera andra präster inom Matteus församling som viger samkönade, men att det inte är någonting som han själv tänker göra.

 – Jag har kommit fram till att jag inte vill viga någon halvhjärtat. Kyrkan ska inte fördöma något men det är en annan sak för mig att välsigna, säger han till tidningen Mitt i.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer