Så blev den omtalade konstfestivalen i Nacka

Publicerad

I september pågår en internationell muralmålningsfestival i Nacka kommun. Festivalen har varit omtalad och bland annat fått kritik för att kommunen velat styra konsten, något som kommunen avvisar. Se i videon några av målningarna som nu pryder Nackas offentliga miljö.

– Konstnärerna ska förhålla sig till att vi gärna ser att man jobbar med platsens själ, vad är det för karaktär, drag och kvalitet på den här platsen, säger Fredrika Friberg, stadskreatör i Nacka kommun.

På Nacka kommuns hemsida har man tydligt listat vad konsten på Wall Street Nacka får och inte får innehålla. Den ska till exempel inte vara ”rebellisk” eller ”aggressiv” utan uttrycka ”visdom” och vara ”fredlig”. Riktlinjerna har mötts av kritik, bland annat från Konstnärernas riksorganisation, men deltagande konstnären Nelson Cekis har inte haft några problem.

– Ingen har talat om för mig vad jag ska göra. Festivalen har ju bjudit in konstnärer och de vet vilken stil konstnärerna jobbar med. Jag tror inte att festivalen försöker påverka konstnärernas skapande, säger konstnären Nelson Cekis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer