Personer ute och njuter av vädret på Norr Mälarstrand i Stockholm under söndagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Smittade och avlidna i Stockholms kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Nya siffror om bekräftat smittade i covid-19 uppdelade på kommuner och stadsdelar har kommit från Region Stockholm. Ökningen av nya fall är störst även den här veckan i länets södra delar. Även Värmdö och Kungsholmen sticker ut.

Jämfört med förra veckan är ökningstakten av nya fall även den här veckan störst i södra delarna av länet. Men även Värmdö och Kungsholmen tycks nu öka något snabbare än övriga delar av länet. Det visar Region Stockholms redovisning för hur antalet smittade och avlidna med covid-19 är fördelade per kommun och stadsdelsområde.

– Det viktigaste sättet att få ner antalet fall med covid-19 är att stockholmarna fortsätter följa Folkhälsomyndighetens råd. Att inte samlas med fler än de som bor tillsammans i hushållet, undvika att åka i kollektivtrafiken och för de som har möjlighet fortsätta att distansarbeta. Det allra viktigaste är att undvika att besöka äldre och andra riskgrupper som behöver vara beredda på att isolera sig ytterligare ett antal veckor framåt, säger Per Follin i ett pressmeddelande.

– Det är två meters avstånd som är riktmärket för att kunna minska smittspridningen. Det gäller både inomhus och utomhus. Två meters avstånd är ofta längre än vad man tror, säger Per Follin.

Foto: Tabeller: Region Stockholm

Om redovisningen:

Redovisningen är framtagen för inrapporterat antal avlidna fram till midnatt mellan 26 och 27 april och redovisar också antalet avlidna och smittade i förhållande till invånarantalet.

Indelningen per kommun/stadsdel baseras på folkbokföringsadress. Även personer som bor på äldreboende i en annan stadsdel/kommun räknas därmed som boende där de är folkbokförda. Detta medför att antalet avlidna per kommun/stadsdel skiljer sig något från vad som rapporterades förra veckan, men det kommer att rapporteras på detta sätt framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.