Foto: TT

70 procent av bostadslösa barnfamiljer är ensamstående kvinnor med barn

Uppdaterad
Publicerad

Enligt årets socialtjänstrapport är sjuttio procent av de familjer som saknar stadigvarande bostad ensamstående kvinnor med barn, och den vanligaste orsaken är våld i nära relationer.

Idag blir 2017 års socialtjänstrapport för Stockholms stad offentlig. Rapporten bygger på information och enkäter från Stockholms olika stadsdelsförvaltningar som samlas in vartannat år. I rapporten redogörs för förändringarna mellan 2015 och 2017.

Rapporten uppger att den mest utsatta gruppen är ensamstående kvinnor med barn, vilka utgör 70 procent av familjerna som saknar stadigvarande bostad.

Den vanligaste orsaken till den nuvarande boendesituationen är enligt rapporten våld i nära relationer, vilket står för 19 procent. Denna andel har även ökat sedan 2015, då endast 12 procent uppgav att våld i hemmet var den huvudsakliga anledningen till bostadssituationen.

Näst vanligast är att en familjs inneboendekontrakt upphört, vilket också står för 19 procent. 14 procent uppger även att det som påverkat bostadssituationen är att det tillkommit en släkting till en flykting, som saknat stadigt boende sedan tidigare.

Socialtjänstens rapport visar även att det är i utsatta områden som de flesta av barnfamiljerna finns. 19 procent finns i Skärholmen, 18 procent i Spånga-Tensta och 17 procent i Skarpnäck, enligt rapporten.

Andelen familjer där minst en förälder är född utanför Europa har dock minskat från 74 procent till 69 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer