Bengt Gustavsson har specialiserat sig på försvunna personer och utbildar andra poliser samt frivilligorganisationer. Foto: Johan Nilsson, TT/Frida Claesson, SVT

Så många försvinner i Stockholm på ett år

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag får polisen in ett tiotal anmälningar om att människor har försvunnit. Majoriteten hittas inom några timmar, men när situationen bedöms som livshotande kopplas polis och räddningsinsatser in.

Under 2018 anmäldes omkring 6600 personer försvunna i region Stockholm. 1820 av dessa anmälningar ledde till räddningsinsatser. 

– Det är framförallt pojkar och män som försvinner, förutom i åldern 7-14 år – där är det fler flickor, säger polis Bengt Gustavsson, som specialiserat sig på försvunna personer och som utbildar poliser och frivilligorganisationer.

De flesta är sjuka eller självmordsbenägna

Enligt statistik anmäls de som försvinner i olika grupper – de som troligen utsatts för brott, de som förmodas ha begått självmord, de som kan ha gått vilse, personer som är spårlöst försvunna och asylsökande som lämnar Sverige utan att meddela myndigheterna.

I samband med att en person anmäls försvunnen görs bedömning om det finns fara för en persons liv eller hälsa. Ibland kan det bli en statliga räddningsinsats.  Stockholm har cirka 20-30 sådana räddningsinsatser varje år. Då bedöms situationen vara så pass allvarlig att det kallas in många olika typer av hjälp från samhället.

– I cirka 95% av alla statliga räddningstjänster i Stockholms regionen är personerna dementa, suicidala eller deprimerade, säger polisen Bengt Gustavsson.

Cold cases i Sverige

Enligt polisens Nationella operativa avdelning (NOA), finns 767 personer registrerade som fortsatt försvunna efter 60 dagar, under perioden 1951-01-01—2018-12-31. Av dem är 196 st kvinnor.

440 personer som saknas har inte svenskt medborgarskap, och av dem är det troligt att majoriteten är asylsökande som avvikit frivilligt. De är alltså inte försvunna i ordets rätta bemärkelse, men det utesluter inte att de kan ha utsatts för brott.

Så många anträffas vid en sökinsats:

Av de som försvinner nationellt anträffas 97 procent, 28% av de som anträffas har ett nedsatt allmäntillstånd när de anträffas. 11% anträffas döda. Huvuddelen av dessa är Deprimerade (5,3% av samtliga räddningsinsatser), Dementa/Äldre (1,4% av alla räddningsinsatser) och Fiskare (0,4% av alla räddningsinsatser). De här tre/fyra kategorierna står för ca 75% av samtliga som anträffats döda vid räddningsinsatser.

Men 3 procent förblir försvunna. I Sverige finns ett nationellt register med personer som varit försvunna i mer än 60 dagar och ännu inte hittatas. Det innehåller cirka 800 personer. Det äldsta fallet är från 1951.

källa polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.