Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s meteorolog Nils Holmqvist förklarar den plötsliga snön och ger en prognos inför veckan. Foto: Anders Wiklund/TT

Så påverkas Stockholm av snövädret

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har utfärdat en gul varning för vind i kombination med snöfall i Stockholm fram till lunchtid på torsdag. Samtidigt har flera trafikolyckor rapporterats på olika platser i länet.

Snöbyarna driver in från Östersjön med tilltagande vindar som beräknas hålla i sig till torsdag kl 12.00. Enligt SMHI kan det komma upp till två decimeter snö fram till torsdag kväll men med stora skillnader lokalt.

Vädret innebär risk för trafikolyckor, förseningar och inställda avgångar inom buss-, tåg- och flygtrafiken. Det kan också uppstå begränsad framkomlighet på vägar som inte hunnit snöröjas. SMHI uppmanar till försiktighet på grund av halka, dålig sikt och snödrev.

Under torsdagen har ett flertal olyckor rapporterats runtom i länet. Bland annat har två personbilar kolliderat i Gribbylund i Täby, en lastbil har fått sladd på Länsväg 73 och en bilist har kört i diket på Länsväg 509 mellan Järna och Nykvarn. Inga personer ska ha skadats allvarligt.

Masskrock på E4 vid Hölö söder om Södertälje

Efter lunch kom larm om att fem personbilar och två lastbilar kolliderat på E4 vid trafikplats Hölö. Det uppges vara mycket halt på platsen. Ingen person ska ha skadats men minst ett fordon behöver bärgas från olycksplatsen, skriver polisen på sin hemsida.

Enligt Trafikverket har olyckan stor påverkan på trafiken fram till fredag morgon på grund av uppröjning och lagning av räckesskador.

Inga större störningar

SL uppgav redan under tisdagen att snövädret även påverkar kollektivtrafiken i länet.

– Vi har ju flera busslinjer som påverkas en del och några hållplatser som är indragna på grund av halka, säger presskommunikatör Sophie Gunnarsson.

Hon uppmanar resenärer att vara ute i god tid och hålla sig uppdaterade via SL:s app eller hemsida.

Vädret ställer inte bara till det på land. Flera avgångar med Gotlandsfärjan mellan Nynäshamn och Visby har ställts in eller försenats, från onsdagskvällen fram till fredag kväll.

SMHI:S VARNINGAR

Gul varning:

Konsekvenser för samhället.

Orange varning:

Allvarliga konsekvenser för samhället.

Röd varning:

Mycket allvarliga konsekvenser för samhället.

SMHI:s hemsida kan du se aktuella vädervarningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.