Så sårbar är utsändningen från Kaknästornet – MSB: ”Ett bekymmer”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler hushåll har gått från marksänd mottagning för TV och radio för att istället ansluta sig till fiber. Men fibernätet är inte lika robust som marknätet och nu varnar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, för konsekvenserna.

TV-tornet i Kiev var en av de första byggnaderna som bombades under invasionen av Ukraina. Kaknästornet i Stockholm är Sveriges motsvarighet.

Enligt MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har Sverige ett robust marknät för att försäkra invånarna om att information når ut – även vid kris eller krig. Och om Kaknästornet av någon anledning inte kan sända tar andra utsändningsplatser över via marknätet.

MSB: ”Ett bekymmer”

I oktober förra året tvingades kunderna i marknätet byta ut sin utrustning för att kunna se tv-kanaler i HD. Det gjorde att många att avslutade sina marknäts-abonnemang och anslöt till fiber istället. Och det är dessa fiberkunder som får svart i rutan om infrastrukturen drabbas av störningar.

– Då når man inte ut med informationen och det är ett bekymmer, säger Jan-Olof Olsson, handläggare inom försörjningsberedskap på MSB.

Fiber vs marknät – i videon berättar MSB mer om skillnaden i driftsäkerhet.

Detta är Kaknästornet

Kaknästornet drivs att det statliga bolaget Teracom som ansvarar för att säkerställa tillgången till tillförlitlig nyhetsrapportering, samhällsinformation och VMA och att det kan distribueras till Sveriges medborgare.

Idag passerar runt 600 TV-kanaler tornet och skickas ut genom fiber, satellit eller marknätet. Sedan 2018 är Kaknästornet stängt för allmänheten och klassas som ett skyddsobjekt med avbildningsförbud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.