Östra Alvik planeras bland annat få 1 800 nya bostäder och utvecklade strandpromenader. Foto: Sweco

Så ska Alvik utvecklas – 1 800 nya bostäder planeras

Uppdaterad
Publicerad

Alvik i västra Stockholm planeras få bland annat 1 800 nya bostäder, en ny skola, en ny idrottshall och sex förskolor. Nu är förslaget ute på samråd och stockholmarna kan tycka till om planerna.

Stockholm växer, och i den nuvarande översiktsplanen pekas Alvik ut som ett viktigt utvecklingsområde. Det ligger nära innerstan, det har väl utbyggd kollektivtrafik, och enligt staden finns det möjlighet att bygga nya bostäder i området.

I det nuvarande förslaget är planen att utveckla den östra delen av Alvik, den del som ligger mellan Tranebergsbron och tvärbanan och som går ner till Mälarens strand.

Utöver de 1 800 bostäderna, skolan med bibliotek, idrottshallen och förskolorna planeras även för mer service och nya mötesplatser. Tanken är att utveckla de parker och promenadstråk som redan finns, och vid Alviks strands tvärbanestation planeras ett nytt, bostadsnära torg.

Visionsbild. De ljusa husen är planerad bebyggelse. Foto: Amanda Wahlén, Sweco

Bussterminalen flyttas – tennishallen blir kvar

Vid Alviks torg föreslås att bussterminalen i framtiden flyttas så att torget kan utvecklas. Tennishallen ska bevaras och byggas till med bostäder, och i bottenvåningarna ska det finnas lokaler med handel och service.

Byggnader som Barnängsfabriken, Vita villan, Laboratoriebyggnaden, Tranebergsstugan och Tranebergs gård kommer att bevaras.

Visionsbild. Skola med bibliotek, lokaler för butik och idrottshall vid tvärbanans station Alviks strand. Foto: Amanda Wahlén, Sweco

När det gäller trafiken så är planen att fokus ska ligga på gående och cyklister, och att antalet motorfordon ska begränsas.

Ny möjlighet att lämna synpunkter

Nu är planerna ute på samråd och fram till den 3 april kan man lämna synpunkter på förslaget. Synpunkterna sammanställs sedan och presenteras för politikerna som kan besluta om omarbetningar i förslaget. Det kommer även finnas möjlighet att lämna synpunkter senare i processen när det finns ett förslag på en ny detaljplan.

Mer information om planerna och vart man vänder sig med synpunkter finns på Stockholms stad webbsajt för projektet.

Visionsbild. Strandparken från söder. Foto: Amanda Wahlén, Sweco

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.