Att putsa fönster utan att fula linjer är ett gissel för många. Foto: TT Bildbyrån

Så städar du skonsamt

Uppdaterad
Publicerad

Bakpulver, citron, coca cola och salt. Ja det finns många skonsamma och billiga alternativ till starka rengöringsmedel när du städar hemma.

Vi har luskammat nätet efter miljövänliga städtips. En del kommuner lägger ut städtips men även Naturskyddsföreningen och Råd&Rön.

Spisrengöring

Strö bakpulver på de smutsiga partierna runt plattorna. Häll sedan på ättika så att det börjar bubbla och fräsa. Låt det bubbla ett tag och rengör därefter som vanligt med en trasa och ljummet vatten.

Ugnsrengöring

Blanda 2 delar flytande såpa och en del vatten i en sprayflaska. Spraya alla ytor inuti ugnen. Stäng ugnsluckan . Sätt ugnen på 100-150 grader och låt såplösningen verka i 15 minuter. När ugnen svalnat, torka rent med vatten och trasa.

Om ugnen är mycket smutsig kan du smörja in ugnen med koncentrerad såpa och värma till 100 grader i ca 30 minuter. Låt svalna och tvätta ur med en svamp.

Grillgaller i ugnen

Tag en bit ugnsfolie och gör en boll, istället för stålborste. Doppa bollen i coca-cola (eller såpa) och gnugga gallret, så försvinner smutsen.

Regöring av fläkt

Diska gallret till fläkten i varmt vatten med ett milt diskmedel eller använd diskmaskinen.

Ingrodd mikrovågsugn

Saften från en citron blandas med vatten i en skål och ställs in i mikrovågsugnen. Kör på full effekt några minuter och den ingrodda smutsen löses upp och går att torka bort med en trasa.

Rengöring av disktrasa

Koka upp vatten och trasan med lite diskmedel. Alla bakterier dör.

Rengöring av väggar och skåpluckor

Blanda flytande såpa och vatten i en sprayflaska. Spraya och torka nerifrån och upp för att undvika rinnmärken.

Kalkig och smutsig diskhon

Blanda lika delar ättika och vanligt kranvatten i en blomspruta. Spruta på utsatt område och låt det verka en liten stund, torka sedan av med lite papper och det blir skinande rent!

Dofttips – under vasken

Häll lite vodka i ett glas och sätt in under vasken, så får du bort otrevliga odörer. Vill du att det ska dofta gott kan du lägga i en vaniljstång i glaset.

Tips för badrummet

Blanda fyra delar vatten, 2 delar flytande såpa, saften från en citron. Blandas och hälls i sprayflaska. På väggar – torka nerifrån och upp för att undvika rinnmärken.

Smutsigt badkar

Dela en grapefrukt eller citron, häll på salt och gnid på badkaret. Grapefrukten innehåller en syra som tar sig igenom smutsen och kombinationen salt och syra gör att halvan fungerar som en skrubborste.

Badrumskakel

Badrumskaklet blir skinande blankt om du tvättar det med en miljöanpassad biltvättsvamp som innehåller vaxschampo. Efter tvätt spolar du av med duschslangen och låter självtorka.

Kalkavlagringar på toaletten

Gör rent i toalettstolen med vatten, bakpulver och citronsyra och skrubba med en toalettborste

Diverse tips

Putsa fönster

Fönsterputsmedel kan innehålla hälsoskadliga ämnen för oss människor och som är svåra för naturen att bryta ner. Blanda istället vatten och diskmedel. Proffsen använder fönstersåpa som köps i fackhandeln. Den innehåller inte olja som diskmedel gör och som lämnar en hinna kvar på fönstret. Dessa kan du dock torka bort med hopknycklat tidningspapper (fungerar på glaset i eldstaden också).

Dammig soffa

Fukta ett lakan och lägg på soffan. Daska sedan med en mattpiska så sugs dammet upp i lakanet och flyger inte omkring i lägenheten.

Fettavtryck på väggen

Stryk tandkräm på en fuktig trasa och gnugga sedan på fläckarna. Torka av med en ren fuktig trasa och låt sedan torka.

Rostfritt stål

Kyl och frys av rostfritt stål är ju snyggt, men ofta kan man få jobbiga fingeravtryck som är svåra att få bort. Det finns en enkel lösning till detta – ta bara vanligt mineralvatten på lite hushållspapper och torka bort!

Stearinfläckar

Har du fått stearinfläckar på mattor eller möbler, sätt en papperspåse över fläcken och stryk med ett varmt strykjärn över. Papperspåsen då suger i sig stearinet och fläcken försvinner.

Läderfåtölj

För fläckar är universalmedlet uppvispad äggvita. Man kan också prova grönsåpa och ljummet vatten. Sug upp fukten med en torr trasa. För att polera upp möbeln kan du använda bivax.

Dålig lukt på kläder

Glömt tvätten kvar i maskinen? Lägg kläderna i ett vattenbad och häll i ättika. 15-30 minuter kan ta bort mögellukt från kläderna. Akta för att lämna för länge eftersom ättika kan missfärga kläder. Fler tips på Råd&Rön.

Källa:

Vad kan jag använda som rengöringsmedel?

• bakpulver

• citron/grapefrukt

• citronsyra

• coca cola

• såpa

• mikromopp/mikrofibertrasor

• salt

• vinäger/vinsyra

• ättika

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.