Surdi Khalid välkomnar trygghetssatsningen. Foto: Moa Ferm/SVT

Så tycker Rinkebybor om trygghetsdagarna

Uppdaterad
Publicerad

Inspiration till trygghetsdagarna är hämtad från när Arriva och MTR förra året anordnade samma evenemang vid Jakobsbergs station. Det initiativet baserades på att många i området upplevde en otrygghet kring stationsområdet. Då gick olika aktörer ihop för att visa stöd och för att ha dialoger med medborgarna om hur man ska göra för att öka tryggheten i området.

Enligt Stockholm stads senaste trygghetsmätning upplever invånarna i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta den största otryggheten i Stockholm.

Och dagens parad på Rinkeby torg välkomnades av invånarna.

– Jag såg massa poliser här nu på torget. Och nu säger du att det är trygghetsdagar, det är första gången jag hör något sådant, säger Surdi Khalid, Rinkebybo.

Vad tycker du om det?

– Jag känner mig jätteglad. Det är bra att polisen är med oss. Vi behöver bra poliser som jobbar här. Jag tror på dem.

Ersin: Satsa på familjer och dagis

– Det är jättefint. Jag känner mig redan trygg när jag ser polisbilar på torget, men det är bara tillfälligt. Jag vill se dem varje dag, säger Ersin Yavuz som bott och verkat i Rinkeby i 40 år.

Men är de inte här varje dag? Jag ser dem nästan varje dag här på torget?

Ja de är här men då är de andra (kriminella) på andra sidan. Polisen har installerat kameror och mikrofoner, hoppas det hjälper. Men det är svårt. Man måste satsa på familjer och på dagis och med tidiga insatser.

Tre dagar räcker inte

– Det är positivt för jag vet att många känner sig otrygga i området. Men det behövs nog lite längre tid än tre dagar. Det är bra att de är här hela tiden tycker jag. Och det är bra att det nya polishuset byggs också, säger Disa Dahlqvist.

Känner du dig otrygg i Rinkeby?

– Nej, jag är här på dagarna och jag känner mig inte otrygg här. Kul med hästar idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.