De flesta kommuner som svarade i SVT Stockholms enkät uppmärksammar Pride genom att hissa flaggan. Foto: TT

Så uppmärksammas Pride i din kommun

Uppdaterad
Publicerad

På grund av coronapandemin har pridefiranden runt om i länet fått ställa in alla sina fysiska aktiviteter. Men i de flesta kommuner kommer Pride ändå uppmärksammas på ett eller annat sätt.

SVT Nyheter Stockholm skickade ut en enkät till länets samtliga kommuner och frågade om de planerar att uppmärksamma Pride i år, och i så fall på vilket sätt.

Botkyrka 

Botkyrka kommun uppmärksammar Pride, på samma sätt som varje år, genom att flagga på kommunens officiella flaggstänger med prideflaggan. I år gör man det i samband med de dagar Stockholm Pride har den digitala pridefestivalen. 

Danderyd 

Danderyds kommun hissar prideflaggan på kommunledningskontoret Danderyds slott. Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande, hissar flaggan på fredag förmiddag.

Ekerö 

Ekerö gör som man brukar – flaggar under Pride, samt publicerar ett kort inlägg i de digitala kanalerna där man länkar vidare till Prides webb. Kommunen arrangerar inga egna aktiviteter men vill gärna lyfta de arrangemang som görs av Pride eller andra.

Haninge 

Kommunen har flaggat under den digitala prideparaden och följer Pride denna vecka i sociala medier med olika inlägg. 

Huddinge 

Med anledning av coronapandemin och de restriktioner som gäller för folksamlingar är det inte möjligt att genomföra några större evenemang i år. Huddinge brukar hissa prideflaggan utanför kommunhuset, vilket man kommer att göra även i år. 

Järfälla 

Järfälla kommer att flagga prideflaggan på Riddarplatsen i Jakobsberg samt visa flaggningen på kommunens facebooksida. 

Lidingö 

Lidingö kommer att uppmärksamma festivalen genom att hissa prideflaggan utanför stadshuset. 

Norrtälje 

Norrtälje flaggar med prideflaggan på de kommunala flaggstängerna. Kommunen skriver även om det på sin webb. Men på grund av smittrisken blir det inget fysiskt deltagande i år. 

Nykvarn 

Nykvarn flaggar för Pride. Sedan i onsdags finns det prideflaggor på kommunens alla flaggstänger, det vill säga skolor, förskolor och vid fastighetsbolaget Nybos flaggstänger. 

Nynäshamn 

Nynäshamns kommun hissar regnbågsflaggan på kommunens egna flaggstänger mellan 31 juli och 3 augusti. Ung fritid, som är en HBTQ-certifierad mötesplats för ungdomar, kommer att ha ett dagkollo på temat HBTQ. Planen är att dagkollot ska innehålla workshops, information om HBTQ-certifieringen, fotokurs, musik och fritidsaktiviteter. Aktiviteterna är fredag 31 juli på Nickstabadet i Nynäshamn där Ung fritid håller till i sommar på grund av covid-19. 

Sigtuna

Sigtuna brukar alltid uppmärksamma prideveckan. Bland annat flaggar man både med regnbågsflaggan och den svenska flaggan utanför kommunhuset, i Valsta centrum och på torget i Sigtuna. 

På kommunens fritidsgårdar uppmärksammas Pride varje år sedan sju år tillbaka. Sigtuna har även deltagit i pridetåget ett antal gånger under åren. 2020 så kommer man att mellan 31 juli och 2 augusti informera om Pride på sociala medier. Man kommer även att hålla aktiviteter på sina mötesplatser och fritidsgårdar med olika teman under denna helg. 

Sollentuna

Sollentuna uppmärksammar Pride genom att flagga under hela nästa vecka. 

Regnbågsflaggan hissas jämte kommunens och den svenska flaggan på Turebergs torg i Sollentuna centrum. 

Solna

Under veckan kommer regnbågsflaggan att hissas vid stadshuset. 

Stockholm

Stockholms stad kommer att flagga med prideflaggan utanför Stadshuset samt uppmärksamma Pride 2020 på stadsinformationstavlor och i stadens webb och sociala medier. 

Södertälje 

Kommer att flagga utanför stadshuset.

Tyresö

Kommunen flaggar med prideflaggan och målar ett övergångsställe i regnbågsfärger.  Välkommen till Tyresö-skylten vid fontänrondellen ska lysas upp med lampor i regnbågens färger. Biblioteken har temavecka och skyltar med faktaböcker, berättelser och filmer med HBTQ-tema samt erbjuder regnbågspyssel i samband med prideveckan.

Upplands-Bro 

I Upplands-Bro uppmärksammas Pride genom att prideflaggor hissas.

Upplands Väsby 

Upplands Väsby kommun kommer att hissa prideflaggan, men inte att arrangera några aktiviteter. 

Vaxholm 

I nuläget har Vaxholm inte planerat något inför årets pridefirande. 

Värmdö

Värmdö kommun uppmärksammar årligen prideveckan i Stockholm genom att flagga med prideflaggan. 

Verksamheten Ung i Värmdö kommer att ha aktiviteter i Gustavsbergs hamn, utanför Gustavsbergs Konsthall. Där kommer det bland annat att serveras fika, erbjudas möjlighet att ta polaroidbilder med utstyrsel/utklädnad, göras remake samt andra aktiviteter. 

Österåker 

I nuläget har Österåker inte planerat något inför årets pridefirande.

De kommuner som inte finns med på listan har inte svarat på SVT Stockholms enkät.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer