Sabuni invigde boxningsgym i Hovsjö

Uppdaterad
Publicerad

Det var ordentligt klipp i slagen när integrationsminister Nyamko Sabuni (fp) i dag invigde det nya Hovsjö boxing gym i Södertälje. Ett gym som bär många förhoppningar om en tryggare boendemiljö för Hovsjöborna.

-Jag tror det kan ha stor betydelse för Hovsjö. Det är bra med fritidsgårdar och idrottshallar, men ett gym kan locka de unga som vanligtvis inte är välkomna, och istället riskerar att hamna i kriminalitet, sa Nyamko Sabuni strax efter det att hon provat på att boxas med George Scott, före detta världsmästare i boxning.

Integrationsministern klippte det blå-gula invigningsbandet och skrev sin signatur på väggen. Men vägen till gymet har varit lång, inte minst för några av de som i dag jobbar heltid i lokalerna. Johannes Aydin har varit med från början.

Kan vara ett stöd

-Jag har ju själv ett kriminellt förflutet och många av de unga killarna som har hamnat lite snett känner mig och kommer ofta fram för att prata. Genom att jobba här kan jag vara ett stöd för dem, och jag tänker finnas här för dem.

En otrygg boendemiljö, stenkastning, lättare kriminalitet och ungdomsgäng som hänger i centrum har varit problem som Hovsjö brottats med. Bostadsbolaget Telge Hovsjö står för Hovsjö boxing gyms lokaler och startfinansiering. Patrik Derk är vd för Hovsjö Telge och han menar att ett gym är en del av satsningen på ett tryggare Hovsjö.

-Vi bryr oss för att vi har våra hyresgäster att värna om. Det är viktigt att området fungerar och det handlar också om värdet på fastigheterna. Det kan bli en negativ spiral som vi hoppas kunna bryta, säger han.

George Scott nöjd

Arbetet med gymmet har pågått sedan i somras. En av dem som varit engagerade på heltid är George Scott, före detta världsmästare i boxning.

-Jag tror att det blir jättebra. Här kan de träna, hänga och skratta. Många här är idrottsintresserade och vi har lite av varje så nu kan de komma in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.