Sahlins löfte – stöd till IS-avhoppare

Uppdaterad
Publicerad

För att motverka religiös radikalisering i Stockholms förorter vill Mona Sahlin införa stöd till IS-avhoppare. Det lovade hon vid ett seminarium i Rinkeby under måndagskvällen.

ABC har tidigare rapporterat om att ett flertal unga åkt från Järvaområdet för att kriga för Islamiska Staten (IS). För att förhindra ungas radikalisering i Järva bjöd Islamiska Förbundet in Mona Sahlin, regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism, till ett seminarium i Folkets hus i Rinkeby.

Tycker du att politikerna gör tillräckligt idag?

– Nej det tycker jag inte. Det är med självkritik mot mig själv jag säger det. Vi har varit sen att se radikaliseringen som sker i Sverige, säger Mona Sahlin.

– Vi har varit lite fega att agera eftersom vi inte sett vad som är religionen och vad som är den extremes vantolkning av religionen. Det dags nu att vi vågar markera mot extrema krafter, fortsätter hon.

Löfte från Sahlin

I Mona Sahlin uppdrag som nationell samordnare ingår bland annat att värna demokratin mot våldsbejakande extremism på både nationell och lokal nivå.

Den före detta partikamraten Nalin Pekgul som bor i Tensta har skrivit en bok om den ökade radikaliseringen i förorten och hon menar att den bland annat beror på att extrema organisationer fått statligt stöd.

– Vem är jag att säga emot Nalin. Det är hennes bild, säger Mona Sahlin.

Mona Sahlin lovar nu att satsa på några konkreta åtgärder.

– Det behövs ett avhopparstöd och ett anhörigstöd. Det är ett löfte. Det måste finnas på nationell nivå, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer