Se den exotiska besökaren här. Det var många entusiastiska fågelskådare som ville se den ovanliga fågeln på Landsort. Foto: Magnus Corell/Thomas Strid/Yvonne Blombäck

Sällsynt fågel siktad på Landsort i Stockholms södra skärgård

Uppdaterad
Publicerad

Larmet går bland fågelskådare i Sverige. En brun törnskata har siktats på Landsort.

– Det här är jättestort, säger Yvonne Blombäck, ordförande i Club 300.

Det är bara andra gången som en brun törnskata setts i Sverige. Första gången var när ett exemplar ringmärktes på ön Nidingen i Halland i oktober 1984.

Den sällsynta fågeln sågs på lördagseftermiddagen på Landsort, eller Öja som ön heter, i Stockholms södra skärgård. Den upptäcktes av en gästande fågelskådare från Nederländerna, berättar ringmärkaren Espen Quinto på Landsorts fågelstation. Quinto, själv från Storbritannien, fick glädjen att vara en av de första som fick se fågeln.

– Det är en mycket fin observation. Det är en art som normalt återfinns i Centralasien, i länder som Kina och Mongoliet, berättar han.

Thomas Strid lyckades få en bild på den bruna törnskatan som siktades på Landsort på lördagen. Det är andra gången fågeln setts i Sverige. Foto: Thomas Strid

Besökare från hela landet

Nya fågelskådare har börjat strömma till Landsort sedan nyheten spridits via föreningen Club 300:s larmapp.

Yvonne Blombäck, ordförande i Club 300, berättar att många fågelskådare i landet försöker ta sig till Landsort. Själv har hon besökt Landsorts norra udde tidigt på söndagsmorgonen.

– Ja, jag har fått se fågeln, säger hon med ett skratt.

Taxibåtar

Hon berättar att det är drygt hundra personer på plats för att försöka få en skymt av den unika besökaren.

– Många tar taxibåtar och färja, det är drygt 100 personer åt gången ute för att titta på fågeln. Vi håller långt avstånd och det hörs ett lågt mummel bland besökarna.

Drygt hundra personer åt gången, är på plats för att få en skymt av den unika besökaren på Landsorts norra udde. Foto: Yvonne Blombäck

Yvonne Blombäck berättar att fågeln är lite skygg.

– Nu hörde jag att den varit borta i en och en halv timme. Den håller sig nere i buskarna och ibland flyger den upp.

Landsort, eller Öja som ön egentligen heter, i Stockholms södra skärgård. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.