Sally är nöjd med sin nya hörapparat Foto: SVT

Sally 10 år – först att prova ny hörapparat

Uppdaterad
Publicerad

Sally Kilgour Kling från Huddinge är det första barnet i landet som får prova en ny typ av så kallad benledare, en vibrerande hörapparat som fästs med ett plåster bakom örat.

Vanligen sitter hörapparater inne i örat, i hörselgången. Men för personer med vissa skador i mellanörat krävs andra typer av hjälpmedel, så kallade benledare. Det är vibrerande hörapparater som sitter på en i skallbenet inopererad metallskruv. Vibrationerna överförs via benet till innerörat där de uppfattas som ljud.

Nu testar tioåriga Sally Kilgour Kling en benledare som bara sitter på en plåsterlapp bakom ena örat. Fördelen med den nya typen av benledare är att den inte kräver någon inopererad metallskruv.

Plåsterlappen sitter bakom örat. Foto: SVT

Skramliga ljud

SVT Nyheter Stockholm träffar Sally Kilgour Kling i Huset, Huddinges egna kulturhus. Hon förbereder julshowen som hon och hennes kompisar ska framföra. De mimar och dansar till hög musik. Temat är att vänskap är viktigare än julklappar. För Sally, som har nedsatt hörsel, är det en svår ljudmiljö.

– Det blir skramliga ljud och det är svårt att höra. Ibland får jag ont i huvudet, säger hon.

Bra metod för öronbarn

Överläkare Henrik Smeds på Karolinska universitetssjukhuset rekommenderade Sally att prova den nya typen av hörapparat.

– Det är helt avgörande för små barn att ha en bra hörsel för att få bra talspråk, säger Henrik Smeds. Han tror att benledare som fästs med plåster passar bäst för barn med långvariga öroninfektioner, så kallade öronbarn, men som sannolikt kommer att tillfriskna inom något år. Då är det en stor fördel att slippa operera in en metallskruv som sedan ska tas bort.

Sally: ”Mitt hjälpmedel”

Sally Kilgour Kling har accepterat sin nya hörapparat även om den inte ger henne lika bra hörsel som de normalhörande. När hon skulle ta sitt klassfoto tyckte hennes fröken att Sally skulle ta av hörapparaten. Sally blev ledsen, men tog ända bort apparaten. Efteråt ångrade hon sig.

– Andra har glasögon som hjälpmedel, och det här är mitt hjälpmedel, säger Sally och visar den ganska stora vibratorn som sitter bakom vänster öra.

Benledaren är utvecklad av ett forskarlag i Göteborg. Metoden att fästa apparaten med ett plåster är inte utvärderad, men plåstret dämpar troligen ljudet en del.

– Vi har inte utvärderat metoden ännu, men den verkar fungera. Barnen uttrycker att de hör bättre, säger Henrik Smeds.

– Den är bättre än de andra hörapparaterna som jag har haft. Jag hör vad de säger, berättar Sally.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.