Samir: ”Om jag är duktig kanske jag får stanna”

Uppdaterad
Publicerad

Samir är fjorton år och ska precis sluta årskurs åtta. Han drömmer om ett liv i Sverige men vet att oddsen talar mot honom. Ytterst få ensamkommande från Marocko har tillräckliga skyddsskäl för att få stanna.

– Det känns jättebra att bo i Sverige. Jag vill ha min framtid här och gå i skolan, säger han.

Samir kom till Sverige 2017. Han bor i en svensk fosterfamilj norr om Stockholm och på fritiden simmar han, går på kickboxning och umgås med kompisar.

Innan han kom hit bodde han på gatan i Marocko och drömde om ett bättre liv i Europa. Tillsammans med några kompisar lyckades han ta sig till Spanien och så småningom vidare till Sverige.

– Jag vill inte gå med de andra grabbarna som inte är bra. Det finns bra grabbar och de som inte är bra. Nu lär jag mig svenska och pluggar, säger han.

Väntar på uppehållstillstånd

Ännu har Samir inte fått besked om han kommer få stanna i Sverige. Men han vet att ytterst få ensamkommande från Marocko bedöms ha tillräckliga skyddskäl för att få stanna. Om han inte får asyl här kommer han att utvisas när han fyller arton år.

-  Jag gör allt och tänker att om jag är duktig i skolan och gör allt jättebra då kanske jag får stanna i Sverige, säger Samir.

Samir heter egentligen något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.