Nu ska det kosta lika mycket att köpa en SL-biljett oavsett om man köper den i appen eller med reskassan. Foto: TT

Samma pris på SL-biljetten var man än köper den efter nyår

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska det kosta lika mycket att köpa en enkelbiljett till SL-trafiken oavsett var man köper den. I dag skiljer det 13 kronor om man köper biljetten i appen eller med hjälp av reskassan.

Att köpa en enkelbiljett i SL-trafiken kostar i dag olika beroende på hur man köper den. Använder man förbetald reskassa kostar enkelbiljetten 32 kronor, men köper man biljetten i SL:s app är priset 45 kronor. Lika mycket kostar det att köpa en biljett i spärrarna.

Men från och med den 3 januari ska det kosta lika mycket att köpa en enkelbiljett oavsett var man köper den. Priset blir 37 kronor för en vuxenbiljett, alltså en höjning med fem kronor i reskassan men en sänkning med åtta kronor i appen.

– Att en enkelbiljett som köpts digitalt varit dyrare än andra biljetter har inte varit rimligt. Det ser vi nu till att rätta till. Det här innebär att det i framtiden blir samma biljettpris oavsett om man köper biljett via app, reskassa, spärr, automat eller ombud, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL.

För de flesta som köper enkelbiljetter blir det dock en höjning, då en majoritet av enkelbiljetterna köps med hjälp av reskassa. Biljetter sålda i SL:s app stod förra året för ungefär tio procent av de 84 miljoner enkelbiljetter som såldes av SL förra året.

Så ändras priserna

Från och med den tredje januari sänks priset för biljetter som köps i SL-appen med åtta kronor för fullt pris och sex kronor för pensionärer, ungdomar och studenter. Det nya priset för digitala enkelbiljetter blir därmed 37 kronor (i dag 45 kronor) respektive 25 kronor (i dag 31 kronor).

Samtidigt höjs priset i reskassan från 32 kronor till 37 kronor för en vuxen. För pensionärer, studenter och ungdomar höjs priset från 22 till 25 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.