Foto: SVT

SÄPO: ”Aldrig delat så mycket information som idag”

Uppdaterad
Publicerad

Säpo har tidigare kritiserats för att inte dela med sig av information om misstänkt våldsbejakande extremister. Men för SVT uppger Säpo att man nu har ett nära samarbete med polisen som man delar och utbyter information med.

– Säkerhetspolisen har aldrig delat så mycket information som idag, säger Säpos tf presschef Karl Melin i ett mejlsvar till SVT Nyheter.

Enligt Karl Melin är samverkan med polisen mycket viktig och nödvändig för att lyckas bekämpa terrorismen. Eftersom de växande extremistmiljöerna ofta är samma som de utsatta områden som polisen har pekat ut.

– Många återvändare och radikaliserade extremister som Säkerhetspolisen är intresserade av ägnar sig också åt grova våldsbrott, narkotikabrott och bedrägerier, säger Karl Melin.

Följer internationella aktörer

Säkerhetspolisen vill inte gå in närmare på handlingsplanernas formuleringar om kopplingar mellan personer i Järvaområdet och de senaste årens terrorverksamhet i Europa, eftersom man inte kan gå in på enskilda individer och händelser. Men Karl Melin poängterar vikten av span.

– Vi vet att svenska aktörer på olika sätt har internationella kontakter och följer detta tillsammans med våra internationella samverkanspartners, säger han.

Vad hjälper lokalpolisen er med då?

– Utan att gå in i detaljer så handlar det om att polisen har helt andra resuser än vi att i arbetet mot terrorism, då de är en större organisation med bland annat fler anställda. Polisen hjälper oss med informationsdelning.

Vilken typ av information delar ni med er till den vanliga polisen?

– Många återvändare och radikaliserade extremister som Säkerhetspolisen är intresserad av ägnar sig också åt grova våldsbrott, narkotikabrott och bedrägerier. Vi delar all information med polisen som kan minska brottsligheten.

3000 hotaktörer i Sverige

Enligt Säpo består de våldsbejakande extremistmiljöerna av våldsbejakande islamistiska extremister, vit makt-miljön och den autonoma milljön. Totalt rör det sig om omkring 3000 så kallade hotaktörer.

Alla har inte avsikt och förmåga att genomföra ett attentat, men de understödjer på olika sätt terrorbudskapet genom till exempel finansiering eller rekrytering, förklarar Karl Melin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.