Foto: Johan Nilsson/TT

Säpo följer demonstrationsskjutning

Uppdaterad
Publicerad

En man hålls nedsövd med livshotande skador, efter att ha skottskadats i samband med en prokurdisk demonstration söder om Stockholm. Säpo fortsätter att följa ärendet.

Det var i går eftermiddag som händelsen ägde rum i Fittja, söder om Stockholm. I samband med en demonstration sköts en man som befann sig i en följebil, en minibuss draperad med prokurdiska flaggor.

Minst två skott ska ha avlossats från en annan bil, som lämnade platsen i hög fart. Mannen fördes med ambulanshelikopter till sjukhus och händelsen utreds som försök till mord.

– Målsäganden är kvar på sjukhuset och är fortfarande livshotande skadad, Christer Holmer, stationsbefäl vid polisen i Söderort.

– Nu jobbar man med att prata med vittnen till händelsen.

Koppling till demonstration

Enligt arrangörerna var motivet till attacken politiskt.

– Det här är en direkt attack mot demonstrationen, mot kurderna, sade en talesperson för arrangörerna, som väljer att vara anonym, till TT i går.

Polisen bekräftar att man utreder en koppling mellan skjutningen och demonstrationen.

– Det finns skäl att misstänka det. Vi jobbar förutsättningslöst, men det är en trolig koppling, säger Christer Holmer.

Enligt en polisanmälan ska händelsen ha föregåtts av ett tumult vid en turkisk föreningslokal, där demonstranter uppges ha kastat sten

Säpo följer utredning

Säpo blev under gårdagen informerade om skottdådet . Säpo fortsätter att följa ärendet och ”delar den information vi kan ha med polisen”, säger pressekreteraren Fredrik Milder.

TT: Varför följer ni just det här ärendet?

– Med tanke på händelserna runt omkring, så är det så att när vi kan bistå polisen med information, då är det av största vikt att vi är en del i och följer ärendet.

TT: I går beskrev arrangören motivet som en politiskt, har ni också den indikationen?

– Det är för tidigt att säga, vi följer ärendet.

TT: Men hade ni några indikationer på att det här var på väg att hända?

– Det kan jag inte gå in på, den informationen kan jag inte lämna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.