Aye Alhassani gick igenom två tester innan intervjun. Nu vänder hon sig mot företagets klädpolicy. Foto: Privat/TT

Aye, 23, bär slöja – får inte jobb på SAS

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor som vill bära slöja på jobbet kan glömma att jobba som incheckningspersonal för SAS. Det fick Aye Alhassani, 23, erfara igår.

Under tisdagen var Aye Alhassani på anställningsintervju för SAS på Arlanda. Under intervjun, som gjordes av ett rekryteringsföretag, fick Aye Alhassani veta att SAS inte anställer personer som vill bära synliga religiösa symboler som incheckningspersonal.

– Rekryteraren frågade om jag kunde tänka sig att ta av mig slöjan, att det var ett ultimatum för att få jobbet på SAS. Men för mig är det inget alternativ, säger Aye Alhassani.

– Det jag utsattes för känns så diskriminerande och fel på många sätt. Det sätter stopp för både företag och personer att utvecklas. Jag tycker det är ignorant och helt fel, säger Aye Alhassani.

EU-dom ger rätt att neka slöja

Men företaget har rätt att neka anställda att klä sig som de vill. En dom i EU-domstolen i mars i år gör det möjligt för arbetsgivare att neka arbete för dem som bär synliga religiösa symboler. Och SAS bekräftar att man inte anställer kvinnor som bär slöja på jobb som det Aye Alhassani sökt.

– I SAS har vi enhetliga uniformsregler för vår personal som arbetar i luften och på marken, regler som innebär att alla ska ha en enhetlig klädsel. De här reglerna gäller alla våra anställda, i alla länder, oavsett religion, etnisk bakgrund, kön, eller politisk åsikt. Endast de plagg och accessoarer som ingår i SAS uniform är tillåtna, säger Fredrik Henriksson, presschef på SAS Sverige, som också hänvisar till EU-domen.

– Den innebär att det för ett företag inte är diskriminerande att förbjuda politiska, filosofiska eller religiösa symboler på arbetet, säger Fredrik Henriksson.

”Visste att jag bar slöja”

Redan i samband med att Aye Alhassani sökte jobbet skickade hon in både en video och ett CV med en bild där hon hade slöja på sig, så rekryteringsfirman visste att att hon bar slöja.

– Jag hade gått igenom två steg med olika tester innan jag blev kallad till intervju. Varför kunde de inte informera mig om slöjförbudet innan det var dags för intervjun? Varför lät de mig komma dit? frågar sig Aye Alhassani.

Enligt rekryteraren ville de under intervjun ge Aye Alhassani valet att ta av sig slöjan om hon blev aktuell för jobbet. Men det resonemanget köper inte Aye Alhassan.

– De kunde berättat tidigare om kravet att ta av slöjan. Då kunde jag ha lagt energin på att söka ett annat jobb, på ett företag med en annan policy om slöjor, säger hon.

SAS: Bra att informera tidigt

Fredrik Henriksson kan hålla med om att det finns en poäng i att tala om för dem som söker jobb vad som gäller i ett tidigt skede.

– Jag vet inte hur det sett ut i just detta fall, men det är bra om man informerar innan intervjun. I det här fallet hade hon kanske inte velat komma på intervjun om hon fått reda på reglerna tidigare, så den biten kan vi komma att se över, säger Fredrik Henriksson på SAS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.