Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra (M) tvingas notera att sympatierna för M i Stockholm minskar. Foto: Jessica Gow/TT

SCB: Moderaterna tappar kraftigt i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna tappar stort i Stockholms stad. Partiet får 22,5 procent i SCB:s partisympatiundersökning för maj, ett tapp från 31,2 procent i november.

Bland LO-medlemmar stödjer 21,3 procent Sverigedemokraterna, en svag ökning från 20,8 procent i november, dock inom felmarginalen.

Med S sympatiserar 44,7 procent av LO-medlemmarna, också det en svag ökning från 44,3 procent. Tredje största parti bland LO-medlemmarna är M med 10,5 procent, ett tapp från 13,7 procent i november.

I Stockholms län är tappet inte lika kraftigt för Moderaterna, där är nedgången från 33,8 procent i novembermätningen till 28,4 i maj.

Sett till näst bästa parti är det 13,4 procent av Moderaternas sympatisörer som nämner Sverigedemokraterna. 27,7 procent nämner Centerpartiet och 24,9 procent Liberalerna.

SD-sympatisörer gillar M

För Sverigedemokraternas sympatisörer är det hela 40,4 procent som har M som näst bästa parti medan bara 12,3 nämner S.

Betydligt färre kvinnor än män sympatiserar med SD. Bland kvinnorna anser 9,2 procent att SD står dem närmast, bland männen är det 17,9 procent.

Till skillnad från den undersökning som SCB presenterade den 1 juni så mäter de data som publiceras i dag vilket parti som de svarande anser stå dem närmast, inte vilket parti de skulle rösta på om det vore val i dag.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.