City Sky Liner är öppet för allmänheten till och med den 20 maj. Foto: Anders Nordqvist/SVT

Eurovisionyra stundar i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Fullt och festligt när den stora Eurovisionfesten kickar igång i Stockholm nästa vecka.

På Norrmalmstorg står sedan i slutet av mars den stora klocka som räknar ned till Eurovision Song Contest i maj. Men de kommande två veckorna blir dagar som ännu tydligare ska göra Stockholm till en musikupplevelse för gemene man.

Kungsträdgården byter skepnad till Eurovision Village som är öppet för allmänheten med bland annat två scener med artistframträdanden och olika aktiviteter. Delfinalerna den tionde och tolfte maj samt finalen den fjortonde maj kommer att visas på storbildsskärm.

Här byggs också det 81 meter höga tornet City Sky Liner som öppnar i morgon, fredag. För 100 kronor kan den som vill åka upp i tornet som finns kvar till och med den tjugonde maj.

– Hela Kungsträdgården kommer att bli en öppen festivalplats dit alla är välkomna, säger Annika Malhotra som är projektledare för Eurovision song contest, Stockholms stad.

Fladdrande Eurovisionflaggor

Över hela stan kommer en särskild eurovisionflagga att göra det tydligt att det är musikfest i stan. Bland annat på Biblioteksgatan, Kungsgatan och på Norrmalmstorg.

På Skeppsbron byggs det just nu upp en 3.000 kvadratmeter stor scen framför Stockholms slott. Här i det två våningar höga Euro club kommer det att finnas tre uteterasser, åtta barer, två dansgolv, kareokebar och tre scener. Annika Malhotra säger att ingen kommer att kunna undgå att Stockholm förvandlas till en eurovisionstad.

– Det kommer vara jättemycket fans som rör sig i stan, både nationella och internationella. För att inte tala om alla delegationer och artister och de omkring 2.000 journalister som rest till Stockholm för att bevaka evenemanget, säger hon.

Dagen innan den stora finalen, fredagen den trettonde maj, går Friday night live av stapeln i Kungsträdgården.

– Då ska vi hylla det svenska musikundret och polarpristagaren Max Martin med en fantastisk show i Kungsträdgården med svenska artister, berättar Annika Malhotra.

  • 4.000 utländska fans
  • 2.000 journalister
  • 42 länder är representerade
  • Miljontals tittare även utanför Europa: Kina, USA och Australien

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.