SD vill ändra minnesmärke för terrordådet – anses vara för fult

Uppdaterad
Publicerad

Ett konstverk utformat som ett täcke i guldfärgad brons ska bli minnesmärke för terrorattentatet på Drottninggatan 2017. Något som Sverigedemokraterna inte tror medborgarna kommer associera med händelsen.

– Det är en självutnämd konstexpert som i sin tur har satt upp ett fult verk, som varken skapar förståelse eller koppling till dådet, säger Gabriel Kroon (SD), borgarrådskandidat Stockholm stad.

Ambitionen är att ''Sanctuary'' eller ''Fredad plats'' ska dyka upp på Sergels torg till årsdagen av dådet 2023. Täcket ska symbolisera värme och kärlek, och vara en plats där människor kan minnas och samlas. Det är Stockholms konst som har i uppgift att välja konst till Stockholms gator och torg. Ann-Sofi Sidén och Mats Fahlander som är skaparna av skulpturen.

Hör mer om debatten i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.