Årets aprilkämt – gräshoppsgarage och munkar. Foto: TT arkivbild

Se upp för årets aprilskämt

Uppdaterad
Publicerad

Låter det för bra för att vara sant? Eller så korkat att det måste vara påhittat. Då är det troligen just det. Flera företag, organisationer och nyhetsmedier passar på att luras ordentligt en dag om året – den 1 april.

På Twitter meddelade klimataktivisten Greta Thunberg på måndagsmorgonen att hon ska sluta strejka för klimatet. ”Efter att ha pratat med så många av våra ledare har jag insett att de har kontroll på klimatkrisen, de förstår allvaret och är redo att agera”. Efter blott fem minuter avslöjade hon i ett nytt inlägg att det förstås var ett skämt.

Greta Thunberg är en av många som passar på att skoja till det dagen till ära.

Nödnummer för vänsterhänta

SOS Alarm påstår på Instagram att de lanserar ”en mer anpassad lösning för vänsterhänta, nämligen nödnumret 211”.

HSB uppger att de ska bygga om över 5 200 garage till gräshoppsodlingar och en livsmedelsbutik i Liljeholmen i Stockholm säger sig erbjuda alkoholhaltig dryck som take away.

Men det är det inte världen som har blivit tokig – utan almanackan som visar datumet 1 april.

Polisens antagningsprov

På Facebook skriver Huddingepolisen att man söker nya medarbetare som klarar ett antagningstest som bland annat består av att äta tolv munkar under ett simulerat nattpass.

Facebooksgruppen ”Arkitekturupproret – Låt oss bygga vackert igen”, skriver att Gamla Stan ska rivas och ersättas av spektakulärt landmärke – ett köpcentrum.

Gröna Lund och en dryckestillverkare meddelar att de gemensamt ska lansera ”en kolsyrad dryck, vars bubblor modifierats för att framkalla samma magkänsla som den G-kraft man utsätts för”.

Falska nyheter

Tidigare år har det skämtats ännu mer friskt på bästa nyhetsplats, men de senaste åren har det minskat betydligt. En anledning antas vara de senaste årens debatt om falska nyheter.

Men webbsidan Lidingö Nyheter skojar, att idag kommer Lidingö för första gången få ett vänsterstyre med stöd av Sverigedemokraterna. Enligt tidningen uppger Socialdemokraterna att de inte kommer att samarbeta och sitta i samma rum som SD utan endast kommunicerar via twitter.

Aprilskämt, innebär att man försöker lura varandra på olika harmlösa sätt. I flera länder finns ramsor och uttryck som uttalas när man avslöjar att personen blivit lurad.

Aprilskämtens ursprung är oklart, men de tidigaste beläggen för traditionen härstammar från 1500-talet. Redan i mitten av 1600-talet förekom det att tidningar publicerade aprilskämt, exempelvis i England.

Aprilskämt i svenska massmedier

1950: Öland lossnar

Den 1 april 1950 meddelade den svenska tidningen Göteborgs-Posten (GP) att Öland lossnat från havsbotten och flutit in mot den svenska kusten.

1962: Nylonstrumpan över TV-apparaten

Innan det fanns färg-TV i Sverige sändes den 1 april 1962 ett inslag i Sveriges Televisions nyheter där Kjell Stensson berättade att man nu installerat ny utrustning i TV-huset. Den gjorde så att man inte skulle behöva köpa en ny TV-apparat för att få tv-bilden i färg. Det skulle tills vidare räcka med att klippa upp en nylonstrumpa och sätta fast den över bildrutan på den gamla svartvita TV-apparaten.

1980: Sommartid införs i smyg

Den 1 april 1980 skrev DN att sommartiden hade införts i smyg, utan föregående information: alla klockor gick fel, ingen visste vad klockan egentligen var, och totalt kaos rådde överallt, enligt DN.

I verkligheten infördes sommartiden den 6 april 1980, då Sverige fick sommartid för första gången sedan år 1917. Från 1981 och framåt började sommartiden istället den sista söndagen i mars.

Källa: Wikipedia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer