Sebastian är golvläggare med guldmedalj

Uppdaterad
Publicerad

Sebastian Norén är en av tre elever på golvläggarutbildningen i Kista. Han är förvånad över att så få söker till utbildningen.

Sebastian Norén pluggar till golvläggare och går tredje året på Stockholms byggtekniska gymnasium i Kista. I hans klass går det bara tre elever men det finns plats för många fler.

– Jag tycker själv att det är konstigt eftersom det är bristyrke. Det är väldigt bra betalt men det är nog inte så många som vet var det är. De flesta här kommer att ta plåt eller snickeri eftersom det är ett yrke man känner till, säger Sebastian Norén.

Fastnade för golv

Själv fick han tipset om utbildningen från en kompis och hängde med till skolan för att se hur den var.

– Ja, sen sökte jag hit och fastnade för golv, säger Sebastian Norén som ser ljust på framtiden.

– Golvläggare är ett bra framtidsyrke, där det behövs mycket folk.

SM-guld i golvläggning

Att lägga ett vackert golv är ett hantverk. Tidigare i år var Sebastian med och tävlade i yrkes- SM 2016 där han tog hem en guldmedalj.

– Noggrannhet är väl det första man ska tänka på i en tävling, och att inte stressa för mycket. Jag gjorde det till en början men sen varvade jag ner, då blev resultatet bra, berättar Sebastian Norén.

Att skolan planerar att ta emot elever från hela landet ser han positivt på eftersom de är så få. 

– Det är ett kul yrke med mycket variation och så är det sköna lärare på just golvutbildningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.