Foto: svt

Servicehus kan avvecklas i Tensta

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga boende i Tensta servicehus kan behöva flytta under hösten och vintern. Planerna på en eventuell avveckling oroar de som bor där i dag. Men ordföranden i stadsdelsnämnden menar att beslutet är väl grundat.

47 lägenheter i Tensta servicehus samt en restaurang påverkas av planerna om att avveckla under hösten 2016 och början av 2017.

Roland Wahlberg har bott i Tensta servicehus i 20 år. Förra fredagen fick han hem informationsblad om att Stadsdelsförvaltningen, efter utredning, lämnat in förslag om avveckling. Han är negativ till förslaget.

– Gamla människor tycker inte om att flytta. De vill helst bo kvar på det stället där de har rotat sig, säger Roland Wahlberg.

 Hur känner du inför att du kanske behöver flytta?

– Det blir en hel del besvär och jag vet inte vart jag ska flytta än. Vart ska de gamla ta vägen, de kan ju inte bo kvar i sina lägenheter.

Öppen droghandel

Enligt stadsdelsförvaltningens tjänstemän har det bland annat på kvällstid pågått öppen droghandel på gården och de boende har känt sig otrygga.

De menar också att lägenheterna är i så dåligt skick att det förekommer både vägglöss, kackerlackor och råttor. Samtidigt går verksamheten i år back med 11 miljoner kronor för att för få söker sig till servicehuset.

Men de som bor i servicehuset vill bo kvar och Roland Wahlberg vill hellre att lägenheterna rustas upp.

– Ja, det är klart, så man slipper det här med flytten för det är mycket krångel med det och sen ska man installera sig på det nya stället man kommer till, det tar en jäkla tid, säger han.

Överdrivet

Paret Messoud vill inte heller flytta ifrån sina vänner och barnbarn. De har trots allt bott och jobbat i Tensta i 40 år och menar att det här med droghandel och otrygghet är överdrivet.

– Nej, det sker aldrig bråk här, de bara hittar på, säger Massoud Messoud.

Gerd Andersson flyttade in för sju år sedan och har sitt växthus på gården. När hon nåddes av nyheten om avveckling blev hon bestört.

– Först grät jag ett par timmar. Jag har redan varit runt på gården och tiggt till mig plantor och samlat in fröer till nästa år. Vem tar över växthuset som jag skött om i sju år?

Liberalerna är kritiska

Hittills har de boende fått välja mellan att flytta till Kista servicehus eller Bromsten. Bengt Porseby, Liberalernas ledamot i Spånga-Tensta, kritiserar nu förslaget och vill att man ser över det. Han menar att det hela är slarvigt skött av förvaltningen.

– Jag hoppas på att förvaltningen, oavsett beslut i Stadsdelsnämnden, tänker sig för och gör en bättre genomgång av det här så att det känns tryggt och att det som de föreslår verkligen är sanning, säger Bengt Porseby, (L) som är ledamot i Spånga-Tensta.

Men Miljöpartiets ordförande i Spånga – Tensta stadsdelsnämnd Awad Hersi säger att när Liberalerna styrde så sopade de problemet under mattan.

– Att ta svåra beslut är också att ta ansvar, säger Awad Hersi (MP).

Fanns det ingen annan lösning än att avveckla?

– Vi tar det här beslutet för att vi inte ser att det finns tillräckligt stor efterfråga på servicehus idag, inte heller över en överskådlig tid. Därför tycker jag att det här beslutet är väl grundat, säger Awad Hersi (MP), ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.

På torsdagskvällens sammanträde i stadsdelsnämnden fattades inget slutgiltigt beslut om det blir nedläggning eller ej. Ärendet återremitterades och ett beslut kommer fattas längre fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.