Foto: TT/Jessica Gow

Sex av tio förskolor säger ja till slöjtvång

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs-Posten har ringt runt till 40 kommunala förskolor i utsatta områden i Göteborg, Stockholm och Malmö och frågat om de kan tänka sig att aktivt kontrollera att barn bär slöja och tvinga på barn slöja mot deras vilja. Fler än sex av tio förskolor svarade ja, trots att det kan bryta mot lagen.

Enligt Götebors-Postens granskning känner sig många skolanställda osäkra över hur långt man ska tillmötesgå religiösa påtryckningar. Många har valt att anpassa sig till föräldrarnas krav, skriver tidningen.

Ett återkommande fenomen är att föräldrarna vill att deras barn ska bära slöja. Bland annat berättar Götebors-Posten om att personal på en förskola gått med på att filma en flicka för att föräldrarna ska kunna kontrollera att dottern aldrig tar av sig slöjan.

När tidningen frågade 10 kommunala förskolor i Stockholm svarade sex stycken att de kunde tänka sig att aktivt kontrollera att barnet inte tar av sig slöjan, och ifall det händer, se till att barnet tar på den igen.

”Skulle vara väldigt försiktig”

Att som skolanställd tvinga barn att bära religiös klädsel är inte korrekt utifrån skollagen. Frågan blir var gränsen för tvång går?

– När barnet inte själv vill bära slöja till exempel, skulle jag vara väldigt försiktig, säger Anna Westerholm, tillförordnad rättschef på Skolverket, till tidningen.

Lotta Edholm (L): Jag blir enormt upprörd

Rapporteringen har fått Liberalernas oppositionsborgarråd Lotta Edholm att skriva till Skolinspektionen och be myndigheten att granska Stockholms stads efterlevnad av skollagen.

– Jag blir enormt upprörd när förskolor upprätthåller slöjanvändning i strid med svensk skollag, säger Lotta Edholm (L), som även kommer kräva att Stockholms stad gör en intern granskning.

Skolborgarrådet Olle Burell (S) svarar i ett mejl till SVT Nyheter Stockholm:

– Alla våra medarbetare ska följa lagen och se till barnets bästa utifrån den trygga och pedagogiska miljö som förskolan och skolan ska vara. Det är uteslutet att Stockholms stad börjar ta order av föräldrar som förväntar sig att våra lärare ska upprätthålla religiösa förhållningsregler i vår verksamhet, skriver han.

Kommer det få några följder?

– Skollagen är tydlig, förskolans verksamhet ska utgå från barnens trygghet och välbefinnande inte föräldrarnas kontrollbehov. Vi ska självklart se till att våra medarbetare följer lagen.

”Missat sitt uppdrag”

Lotta Edholm tror att en del förskolor gör detta för att de vill visa en servicevilja mot föräldrarna.

– Men då har man missat sitt uppdrag enligt lagen. Om förskolepersonal hjälper föräldrar att se till att deras barn använder slöja, så inskränker förskolan och samhället då istället de rättigheter som barnen har, säger Lotta Edholm (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.