Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Shahid förlorade sitt handikappanpassade hem i branden i Bredäng Foto: Tim Waage/SVT

Shahid förlorade sitt funktionsanpassade hem i branden i Bredäng

Uppdaterad
Publicerad

I helgen utbröt en brand i ett lägenhetshus i Bredäng i södra Stockholm. Flera personer fördes till sjukhus och ett 40-tal boende evakuerades till en närliggande skola. 57-åriga Syed Shahid Abbas var en av dem.

– Folk skrek ”hjälp, hjälp”. Jag trodde att min tid var ute, berättar han.

Syed Shahid Abbas har haft benprotes sedan en motorcykelolycka 1996, vilket gjorde det svårare att evakuera. Hans protes fastnade i fönstret när räddningspersonalen skulle hjälpa honom ut från sjätte våningen.

Familjen kan inte längre bo i sin handikappanpassade lägenhet och måste istället bo tillfälligt hos sin dotter. Sju personer delar på en lägenhet med två rum som inte är anpassad efter Shahids särskilda behov.

– Det är väldigt svårt för mig, jag behöver hjälp med en ny lägenhet så fort som möjligt, säger han till SVT två dagar efter branden.

Utredning pågår

Branden ska ha startat på fjärde våningen och sedan spridit sig uppåt i huset, som har totalt sju våningar. Syed Shahid Abbas vet inte i nuläget när han kommer kunna flytta tillbaka till sin lägenhet.

Vad som orsakade branden är oklart. Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.