Shortsförbud tvingar tågpersonal till kjol

Uppdaterad
Publicerad

Sommarhettan gör det olidligt varmt på Roslagsbanans tåg. Många i personalen vill ha shorts men det säger Arriva, som driver tågen, strikt nej till. Men det är okej med kjol.

– Enda alternativet är långbyxor och det blir alldeles för varmt. Det är ju trettio, fyrtio grader i vagnarna, säger lokföraren Martin Åkersten som numera jobbar i kjol.

Värmen på Roslagsbanan har fått fler och fler i tågpersonalen att välja kjol, eftersom shorts numera är strängt förbjudet.

– Det är så varmt att man inte har något alternativ. Då får man köra på kjol, säger Basri Veseli, konduktör.

– Det vore skönare med shorts, det är ju bekvämare, säger Sabina Radoukanova, konduktör.

– Kjolen kan ju ställa till det när man måste klättra ner på spåren till exempel, då ställer ju en snäv kjol till det, säger Martin Åkersten.

Det är sedan tågoperatören Arriva tog över driften för ett år sedan som shorts inte ingår i arbetsuniformen under sommarens varmare dagar.

– Kjol eller långbyxor anser vi tillhör uniformen. Shorts gör inte det, säger Tomas Hedenius, kommunikationschef på Arriva.

ABC: Varför inte då?

– Det är en bedömning vi gjort. Det ser propert ut med långbyxor och många av våra resenärer uppskattar att våra förare ser propra ut helt enkelt, säger Tomas Hedenius.

– Nu är det ju ändå 2013. Man borde få välja om man vill ha shorts, kjol eller byxor tycker jag, säger Sabina Radoukanova.

Men hoppet är inte ute. Shorts kan bli tillåtet. Lagom tills kylan är här igen.

– Vi har ett uniformsråd i september och då får vi ta upp det här till diskussion, säger Tomas Hedenius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer