Hör Amina berätta om sin situation i klippet ovan Foto: Tommy Bergman

Sigtuna hårt drabbat av arbetslöshet på grund av corona

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i mars har antalet arbetslösa i Sigtuna ökat från 1 889 personer till 2 972 på grund av att de stora arbetsgivarna i kommunen drabbats hårt av covid-19 och tvingats till varsel.

På kommunen är man nu orolig för både minskade intäkter och ökade utgifter till följd av pandemin och den ökande arbetslösheten.

– Vi pratar ju om 1000 personer som nu står utan arbete till följd av pandemin, så kommunen drabbas ju både av mindre skatteintäkter och på lång sikt av ökade kostnader för försörjningsstöd, säger Mikael Brant-Lundin, förvaltningschef på utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen i Sigtuna.

Kraftigast ökning sen 90 – talet

På kommunen har man inte varit med om en sådan kraftig ökning av arbetslösheten sen krisen i början på 1990-talet.

– Våra viktigaste näringar är flyget och besöksnäringen, Arlanda är en otroligt viktig arbetsplats för kommunens invånare och vi har sett en brant kurva på arbetslösheten sen pandemin startade, en ökning på nästan 60 procent nu, säger han.

Hoppas på ett extra bidrag från staten

– Sigtuna är tydligt och klart mer drabbat än den genomsnittliga kommunen och därför borde vi också få ett riktat stöd som hjälper oss och våra invånare, men än så länge har vi inte fått gehör för det, Mikael Brant-Lundin, förvaltningschef på utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen i Sigtuna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.