Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Många tycker att vagnarna låter mycket och att de gjort sitt.” CX-vagnarna från 1950 tog sina resenärer på en sista tur under lördagen. Foto: SVT

Sista åket med gamla t-banevagnen innan den skrotas: ”Nostalgin slår till”

Uppdaterad
Publicerad

Den sista åkturen lockade till sig en drös med nyfikna resenärer och tågfantaster. När tåget väl anlände till Aspuddens tunnelbanestation för att åka sin sista tur, hördes det höga applåder från ivriga resenärer som väntade på perrongen.

Under lördagen var det dags för CX-vagnarnas sista tur i Stockholms tunnelbana. Tågmodellen har varit i trafik sedan 1980 och ska nu ersättas av de nya C30 tågen. Ett beslut som väcker blandade känslor hos huvudstadens tunnelbaneresenärer.

– Nostalgin slår ju till tror jag när det är sista rycket, säger Helena Durge, museiintendent på Spårvägsmuseet och fortsätter:

– Men många tycker också att vagnarna låter mycket och att de gjort sitt.

Stor del av tunnelbanehistorian

En av dagens resenärer, Ramon Garcia Karlsson, tycker själv att det är lite ledsamt att vagnarna tas ur drift eftersom de är en så stor del av Stockholms tunnelbanehistoria.

En av vagnarna kommer att sparas och förvaras på Spårvägsmuseet där nostalgiska resenärer kan fortsätta att ta del av sin favoritvagn. Resten kommer att plockas isär och vissa reservdelar kommer att återanvändas. Men de flesta vagnarna kommer att skrotas.

Se resenärerna på en sista åktur med de gamla CX-vagnarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.