Situation Sthlm-försäljare tar kort

Publicerad

Nu blir det svårare att smita förbi försäljarna av Situation Sthlm med ursäkten ”jag har inga kontanter”. 55 försäljare har nu möjlighet att ta betalt med kort och förhoppningen är att alla 350 ska ha den nya tekniken inom ett år.

Under ett pilotprojekt i höstas utrustades några försäljare av de hemlösas tidning med smarta telefoner och kortläsare. Greppet blev en succé och gav eko i hela världen. Nu ska projektet permanentas. I dag har 55 av de 350 försäljarna möjlighet att ta betalt med kort. Förhoppningen är att alla försäljare ska ha den nya tekniken i en inte allt för avlägsen framtid.

– När vi började i september var det bara 5 försäljare som tog kort och när folk får reda på det stannar de och köper tidningen. Vi är fortfarande inne i en upplärningsfas och det kommer att ta lite tid för försäljarna att lära sig rutinerna. Men vi sålde 70 tidningar med kort i september och nästan 600 hittills i december, berättar Pia Stolt, vd på Situation Sthlm.

Bakom projektet står en av landets största mobiloperatörer och en svensk tillverkare av kortläsare. Liknande tidningar finns i många städer men ingen annanstans går det att betala såväl med kontanter som sms och kort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer