SJ har märkt av den snabbt ökande efterfrågan på tågbiljetter ut i Europa, och jobbar nu på en snabb lösning på problemen med att smidigt kunna köpa biljetter. Foto: Christine Olsson/TT

Boka tågresor till Europa ska bli enklare

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler vill åka tåg istället för att flyga. Men fortfarande saknas ett gemensamt bokningssystem mellan de europeiska länderna. Det vill SJ nu ändra på.

SJ säljer inte några utlandsresor till Europa, förutom till Köpenhamn och Oslo, dit de egna tågen åker.

– Vi slutade med vår utlandsförsäljning av tågresor för flera år sedan när det var låg efterfrågan på utrikesresor. Kostnaderna var höga och verksamheten olönsam. Dessutom ingår det inte i SJ:s uppdrag att sälja tågresor till andra länder, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.

En digital lösning innan sommaren

Men eftersom intresset för utrikesresor med tåg ökar stadigt satsar nu företaget på att ta fram en digital lösning för kunderna.

– Vi ser att intresset för tågresor har vänt och att det är stor efterfrågan på utrikesresor. Därför kommer vi inom kort ha en ny digital lösning som vänder sig till konsumenter. Men vi har inga planer på att börja med någon resebyråtjänst där man kan köpa biljetter, säger han.

Men exakt hur den nya tjänsten ska fungera vill Tobbe Lundell inte gå in på innan den är helt klar. Men det kommer att gå fort.

– Vi räknar med att de som vill åka på tågsemester i sommar ska kunna använda den nya tjänsten, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.