SJ-konkurrent pressar priset

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 juli avskaffades monopolet på rikstågtrafik. I dag rullar konkurrenten Veolias första tåg mellan Stockholm och Malmö. Längre restid men med fast pris varje gång.

En enda konkurrent har anmält sig för att utmana SJ – på en enda sträcka. Mellan Stockholm och Malmö ger Veolia det gamla monopolbolaget SJ priskonkurrens. Från och med den 3 juli kör man sträckan Stockholm Malmö med fast pris.

Alltid fast pris!

-Vi vill att kunden ska veta vad det kostar, säger Gunnar Wulff, tågchef på Veolia Transport, till Rapport.

Och det går inte att ta miste på vad det kostar. I en röd cirkel högst upp på deras hemsida står det klart och tydligt: ”Alltid fast pris! 299 kronor”.

Oklar prisnivå hos SJ

Något enkelt svar på vad en SJ-biljett mellan Stockholm och Malmö kostar kan inte ens SJ ge.

-Våra biljettpriser styrs helt av tillgång och efterfrågan, säger man på SJ:s presstjänst till Rapport. Det är ganska svårt att jämföra eftersom våra priser varierar beroende på när man köper och när man reser. De kan kosta från 1 krona om man köper på Tradera till vårt högsta pris på sträckan som är 1135 kronor.

Längre restid och få avgångar

Nackdelen för Veolia än så länge är avgångarna. Ett tågset har man i trafik, med avgång mitt på dagen från Stockholm och retur kvällstid från Malmö. Tågen är av äldre modell och resan tar en timme längre tid än med SJ:s snabbtåg. Men det finns eluttag och internetuppkoppling ingår i priset. Konkurrenten SJ tar 99 kronor för en andraklassresenär som vill använda internt på resan.

Veolia är ett ursprungligen franskt företag som driver spårtrafik i flera europeiska länder, bland annat i Sverige där man sedan många år är verksam inom den så kallade upphandlade tågtrafiken: regional- och lokaltåg som drivs på uppdrag av den offentliga sektorn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.