Varje dag tar fyra människor sitt liv, omkring 1 500 personer om året. Kvar står förtvivlade familjer och vänner, många gånger helt ovetandes om hur dåligt deras anhörige faktiskt mådde.
En försommardag för tre år sedan valde Michelinkrögaren Anton Bjuhrs mamma att ta sitt liv. Han minns mycket väl dagen fram till det där ofattbara telefonsamtalet från familjen. Men tiden efter beskriver han som en dimma.
– Min yngre bror som bor hemma i Storuman ringde mig. Chocken du får, du vet aldrig hur du kommer reagera. Det enda man vill är att träffa sin familj, berättar han i SVT:s program Morgonstudion.
Skulle bli farmor
Anton Bjuhr har funderat mycket på hur hans mamma förändrades den sista tiden i livet, om han borde ha förstått hur dåligt hon faktiskt mådde. En del av sorgen är att mamman aldrig fick veta att hon skulle bli farmor.
– Vi valde att inte berätta om graviditeten. Jag ville inte att hon skulle oroa sig eftersom det var så tidigt i graviditeten. Det kändes som ett bra beslut då, men det ångrar jag idag.
Vill hjälpa andra
Idag engagerar Anton Bjuhr sig i organisationen Suicide Zero för att minska antalet självmord. Det är dels ett sätt för honom att gå vidare i livet, men också ett sätt att hjälpa andra. Det samhället måste blir bättre på är enligt Anton Bjuhr att prata om självmord. Självmord får inte vara tabu.
– Generellt så måste vi våga visa mer öppenhet och vara medmänskliga. Vi måste våga prata och lyssna.
I videon berättar Anton Bjuhr om hur hans mamma förändrades i slutet av sitt liv.