Foto: TT

Sjuksköterskor lämnar NKS intensivakut i protest

Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgifter till Aftonbladet är det 24 av de omkring 40 fast anställda sjuksköterskorna på intensivakuten på Nya Karolinska i Solna som sagt upp sig.
Orsaken till uppsägningarna uppges vara ett nytt arbetstidsavtal som börjar gälla den 1 april. Enligt sjuksköterskorna innebär det att deras löner skulle sänkas samtidigt som arbetstiden förlängs.

Aftonbladet skriver att det på fredagen hölls ett krismöte mellan ledning och personal och att flera sjuksköterskor då bestämde sig för att sluta.

Det innebär att hela 24 av de runt 40 anställda sjuksköterskorna nu meddelat sin arbetsgivare att de inte tänker fortsätta arbeta på intensivakuten Nya Karolinska, enligt Aftonbladet.

Patrik Rossi som är funktionschef för akuten på Nya Karolinska skriver i en kommentar till SVT Nyheter att han beklagar utvecklingen.   

– Det rör sig om 14 stycken sedan den 1 mars som vi känner till idag. Det nya gemensamma arbetstidsavtalet som Vårdförbundet och Region Stockholm slutit är komplext och svårt att sätta sig in i för både oss som arbetsgivare och för medarbetarna.

Enligt Patrik Rossi kommer förhandlingarna med Vårdförbundet att fortsätta under nästa vecka.

Vinnare och förlorare i nytt arbetstidsavtal

Vårdförbundets ordförande i Stockholm, Gunilla George, bekräftar bilden av ett komplicerat arbetstidsavtal.

– Det som händer är att man nu börjar införa ett avtal som blev klart redan 2017. Det här nya avtalet slår olika för olika arbetsplatser men också beroende på vilket avtal personalen har haft tidigare.

– Några blir vinnare och andra förlorare i det här nya avtalet. Vi har bett arbetsgivarna titta på om det kan bli någon kompensation för de som förlorar i det här nya avtalet.

– Vi ser att avtalet ger förutsättningar för en bättre arbetsmiljö och möjlighet till återhämtning i en hårt belastad verksamhet, säger Gunilla George.

”Ingen personal kvar”

Anne Danielsson, Vårdförbundets förtroendevalda på Nya Karolinska, säger till SVT Nyheter att just de sjuksköterskor på intensivakuten som sagt upp sig, har tidigare haft en arbetstidsmodell som gjort att de tjänat mer pengar på att arbeta obekväm arbetstid. 

- Det nya avtalet har andra fördelar, men just de här sjuksköterskorna som också förlorar ekonomiskt på det nya avtalet måste kompenseras i grundlönen av arbetsgivaren. Jag hoppas verkligen att arbetsgivaren löser det här nästa vecka.

– De måste lösa detta annars har de ingen personal kvar för att bedriva något arbete på intensivakuten. Det fattas ju folk redan nu, säger Anne Danielsson, Vårdförbundets förtroendevalda på Nya Karolinska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.