Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
De två ambulanshelikoptrarna har åkt ut på 350 färre uppdrag mellan april och juli i år jämfört med samma period i fjol. Trots det planerar Region Stockholm nu för att två helikoptrar ska vara i drift året om. Varför? Hör hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L) förklara. Foto: Sandra Johnsson/SVT

Sjukvården i Stockholms län får en ambulanshelikopter till

Uppdaterad
Publicerad

Region Stockholm utökar sin ambulansverksamhet med en till ambulanshelikopter. Vårduppdragen har ökat de senaste åren – men i sommar syns ett trendbrott, då helikoptrarna åkt ut på färre uppdrag.

Tidigare har det funnits två helikoptrar endast under sommarhalvåret, men nu blir det två som är i tjänst hela året. Helikoptern bemannas av en pilot, en ambulanssjukvårdare och en sjuksköterska med specialistutbildning i anestesi.

Minskning av flygningar

Denna sommar syns för första gången på flera år en minskning av antalet uppdrag som ambulanshelikoptrarna åkt ut på. 350 färre jämfört med i fjol. Trots det kommer alltså två helikoptrar nu att vara i drift hela året.

Kostnaden för tjänsten blir cirka 21 miljoner kronor extra per år. Den finansieras genom att akutsjukhusen i länet i första hand använder helikoptern vid patienttransporter i stället för externa leverantörer och intäkter från andra närliggande regioner som kan nyttja tjänsten. Utöver den skapas en ny dirigeringstjänst på SOS Alarm, som kostar drygt sju miljoner kronor per år.

En ny helikopterbas byggs

I dag har helikoptrarna sin bas i Norrtälje som en tillfällig lösning, men på sikt ska en ny bas byggas i Österåkers kommun.

Beslutet om den nya ambulanshelikoptern fattas i hälso- och sjukvårdsnämnden under tisdagen. Om det godkänns tas helikoptern i drift på heltid från september.

Antal uppdrag under perioden april-juli:

2017: 1 233 st

2018: 1 511 st

2019: 1 575 st

2020: 2 287 st

2021: 1 937 st

Antal uppdrag under hela året:

2017: 2 377 st

2018: 3 124 st

2019: 3 268 st

2020: 3 970 st

Källa: Region Stockholm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer