Foto: TT

Avvaktande bostadsmarknad i Stockholm

Publicerad

Priserna på bostadsrätter i Stockholms län fortsatte att sjunka något i mars medan villapriserna låg stilla. Och antalet bostadsaffärer har minskat, det visar siffror från Svensk mäklarstatistik.

I mars låg det genomsnittliga kvadratmeterpriset för en bostadsrätt i Stockholms län på knappt 53 000 kronor – medan man fick betala drygt 85 000 kronor per kvadrat i Stockholms innerstad.

– Och som tidigare är årsutvecklingen mest negativ i Stockholmsområdet med minus 9 procent i såväl länet som i innerstaden, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstatistik.

Villapriserna står stilla

Om dämpningen av prisnedgångarna är temporära eller inte får våren visa, menar Per-Arne Sandegren. Villapriserna i Stockholmsområdet har dock motstått nedgångperioden bättre än bostadsrätter. Medelpriset på en villa låg i mars på 5,5 miljoner kronor, vilket är i samma nivå som i februari.

Under mars såldes färre fastigheter, och det kan enligt Per-Arne Sandegren förklaras med att det nya amorteringskravet nu är infört.

– Under mars såldes nästan 20 procent färre bostäder än samma månad 2017, och det gäller både villor och bostadsrätter. Samtidigt hade vi rekordmånga försäljningar i januari och februari vilket tyder på att många genomförde sina flyttplaner innan det nya amorteringskravet trädde i kraft, avslutar Per-Arne Sandegren.

Spekulanter säljer innan de köper

Även Erik Olsson fastighetsförmedling har märkt av en marknad som präglas av minskat utbud.

– Vi har haft fler visningsbesökare än tidigare. De är väl förberedda med lånelöften och vet hur mycket de kan köpa för genom att de redan har sålt. Marknaden är spretig. Attraktiva bostäder säljs till höga priser medan andra tar längre tid att sälja. Sammantaget känns det ändå som om marknaden är på väg att stabiliseras med fortsatt låga räntor och amorteringskrav på plats så att ovissheten minskar, säger vd Erik Olsson.

BOSTADSRÄTTER 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris (kr/kvm)

Visa

Riket – 1% – 1% – 7% 35 169

Centrala Stockholm ± 0% ± 0% – 9% 85 109

Stor-Stockholm – 1% ± 0% – 9% 52 769

Centrala Göteborg – 1% – 4% – 5% 56 777

Stor-Göteborg – 1% – 3% – 4% 41 289

Centrala Malmö ± 0% – 4% – 5% 29 540

Stor-Malmö ± 0% ± 0% + 1% 27 148

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bostadsmarknaden

Mer i ämnet