– Man kan inte vänta på att det blir såna här explosioner av råttor, säger skadedjursbekämpare Håkan Kjellberg. Foto: TT/Anticimex

Skadedjursbekämpare: Det räcker inte med råttfällor

Publicerad

SVT Nyheter har rapporterat om råttinvasion i Rinkeby och nu lovar fastighetsbolag i området fler råttfällor efter årsskiftet. Men fällor är inte tillräckligt för att bekämpa råttorna, menar skadedjursbekämpare.

Råttor trivs runt människor, där de kan hitta både mat och boplats. Och de förökar sig snabbt.

Att vänta med ytterligare insatser i Rinkeby tills efter årsskiftet är därför ingenting som Håkan Kjellberg, skadedjursbekämpare på Anticimex, rekommenderar.

– Man kan inte vänta på att det blir såna här explosioner av råttor utan man måste ligga steget före hela tiden. Att vänta till efter årsskiftet gör att man gynnar de råttor som finns i Rinkeby för det går väldigt fort för råttor att utveckla sig.

För att lyckas bekämpa råttor krävs flera olika insatser.

– Det handlar dels om att se till att all sophantering fungerar bra, säger Håkan Kjellberg. Man måste också ha bekämpningsprogram både i avlopp och ovan jord. Och man måste få de aktörer som har ett gemensamt problem att agera tillsammans, annars kommer man alltid ligga efter råttorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer