Foto: SVT

Skadedjursexperten om råttorna i Rinkeby: ”Vi måste hjälpas åt”

Publicerad

Det saknas en överblick över vad som görs i den eskalerande råttfrågan i Rinkeby. Nu vill skadedjursbekämparen Håkan Kjellberg se bättre styrning och samarbete.

Håkan Kjellberg jobbar på Anticimex och har sedan 2018 haft ansvaret för att bekämpa råttorna i Rinkeby, på uppdrag av Familjebostäder, som är en av de stora fastighetsägarna i Rinkeby.

Men det finns flera fastighetsägare och flera saneringsaktörer. Vem som gör vad och hur mycket ser därför olika ut.

Råttplågan i Järva

– Du kan inte peka ut någon som ytterst ansvarig utan alla har vi ett ansvar i detta. Jag skulle vilja se bättre samarbete så som man gör i Helsingborg till exempel. Där alla aktörer gått samman för att ta itu med problemet.

Sedan 2018 har Anticimex lagt ut så kallade smarta råttfällor i Rinkeby men en av anledningarna till att Rinkebybor märkt av fler råttor är att det byggts mycket i området. Nya byggnader, upprivna vägar och nya gågator har tillkommit. Det gör att råttorna störs och börjar hitta nya flyktvägar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Råttplågan i Järva

Mer i ämnet