Vägglusen kan sprida sig till grannar Foto: Anders Wiklund/TT

Skadedjursexperten: ”Stor spridning av vägglöss”

Uppdaterad
Publicerad

Problemen med vägglöss i Stockholmsområdet ser inte ut att avta. De senaste åren har antalet saneringar ökat dramatiskt.

– Vägglusen är demokratisk och kan drabba alla, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Mellan den 1 januari och 1 december i år har Anticimex genomfört 4 610 vägglussaneringar i Stockholms län. Förra året genomfördes 5 057 saneringar och skadedjursexperten Håkan Kjellberg tror att den siffran kommer passeras vid årets slut.

– Vi har en eftersläpning med statistiken och en del saneringar måste göras flera gånger. I extremfall tre-fyra gånger. Vi lär komma upp i förra årets nivå, om inte högre, säger han.

Dramatisk ökning på tio år

Problemen avtar inte, utan flyttar i stället på sig mellan olika områden. Det är inte bara bostadshus som drabbas utan även verksamheter.

– Det finns ett pågående problem som har funnits länge. Om man tittar från 2006 så hade vi strax under 1 000 saneringsfall i hela riket. I år är vi uppe i 17 000 fall i riket. Det är en så pass stor ökning vi pratar om, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert.

Lusen är lömsk och kan sprida sig till grannar. Det gäller framför allt i flerbostadshus, men även i radhusområden.

– Om de är för många eller det är brist på mat så ser de till att flytta på sig, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert.

Tipset: Läs på om vägglusen

Hur drabbade är hotellen i Stockholm av vägglöss?

– Det problemet har de absolut, men hotellen är väldigt snabba på att göra något åt det. Många hotellkedjor har också bra förebyggande arbete. Det är svårare med privatboende som är en privat sfär.

Vilka är dina bästa tips för att slippa vägglusen?

– Var påläst och ta reda på hur en vägglus ser ut. Ställ inte resväskan under sängen när du är på semester. Om du handlar begagnade möbler så inspektera dem noggrant.

Vägglussaneringar i Stockholms län

Statistik för antal vägglussaneringar Anticimex utfört mellan perioden 2017-2014 i Stockholms län.

Statistiken för 2017 är från 1 januari till och med 1 december

2017 4 610 st

2016 5 057 st

2015 4 358 st

2014 4 261 st

Källa: Anticimex

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.