Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när de angolanska dansarna Telma André och Adilson Maiza showar loss till ”Jerusalema” på Centralstationen i Stockholm. Foto: Ann Sehlin/SVT

Skaparna av virala ”pandemidansen” Jerusalema är i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

När deras dansskola fyllde fem år slog pandemin till med full kraft, så i stället för att fira ute på stan dansade gruppen hemma – samtidigt som de åt. Och där på en bakgård i Angolas huvudstad Luanda skapades koreografin till ”pandemidansen” Jerusalema som spreds som en löpeld över hela världen.

Brandmän, fängelsevakter, sjukhuspersonal – under pandemin antog alla möjliga människor utmaningen att lära sig stegen och filma varandra för att sedan publicera en video på sociala medier.

– Vi trodde aldrig att vår dans skulle spridas över hela världen på det här sättet, säger Adilson Maiza som är en av medlemmarna i dansgruppen Fenómenos do Semba.

Tillsammans med Telma André bjuder han på fredagkvällen upp till dans på Stockholms kulturfestival. Där kan stockholmarna lära sig grundstegen i de angolanska danserna semba, kizomba och kuduro.

I videon dansar paret på Centralstationen i Stockholm och visar några av stegen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.