Politisk strid om havsbaserad vindkraft utanför Stockholms skärgård

Uppdaterad
Publicerad

253 vindkraftssnurror i en jättepark planeras just nu i Östersjön utanför Svenska högarna och Sandhamn. Parken, som då blir Sveriges största havsbaserade vindkraftspark, har kritiserats av Moderaterna för att bilda en ”stålskog” i horisonten, väl synlig från land. Men skärgårdsregionrådet slår kritiken ifrån sig.

– Vi behöver satsa på hållbar energi och vindkraft är ett bra energialternativ som vi behöver mer av för att klara klimatomställningen, säger Gustav Hemming (C).

Ett norsksvenskt bolag planerar att bygga ut den havsbaserade vindkraften i Östersjön, vilket Dagens Nyheter var först med att rapportera. Den planerade vindkraftsparken, som med sina 330 meter höga vindkraftverk kommer att bli Sveriges största tills havs, har mötts av kritik från Moderaterna, som har beskrivit projektet som en ”stålskog”. 

- De här vindkraftverken är 30 meter högre än Eiffeltornet. Det innebär att man ska ha 235 Eiffeltorn precis utanför Svenska högarna och Sandhamn, säger Kjell Jansson (M), förbundsordförande och riksdagsledamot.

Centerpartiet är däremot vänligt inställda till en utbyggnad av vindkraft och menar att den är nödvändig för att klara klimatomställningen.

Hör mer om parken och åsikterna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.