Marithas sons mördare är fortfarande fri.

Tre mordutredningar lades ned: Anhöriga kräver anonyma vittnesmål

Uppdaterad
Publicerad

Fortfarande vet tre av mammorna inte vem som har mördat deras söner. Alla tre utredningarna har lagts ner i brist på bevis och vittnesmål berättar mammorna. De vill se att vapenlagarna stramas åt och att man tillåter anonyma vittnesmål i rättegångarna.

– Du måste kunna vittna och vara anonym. Vem vågar annars vittna när all information finns tillgänglig i förundersökningen, säger Maritha Ogilvie. Hennes sons utredning lades ner efter bara tio månader.

Totalt har bara 30 procent (12 av 40) av dödsskjutningarna mellan 2015–2017 lett till åtal. För mammornas del är det bara mordet på Katri Reyna Väänänens son som lett till en fällande dom.

– Om det ska bli förändring så måste hela Sverige vara med, politiker måste vilja ha en förändring och strama åt vapenlagarna. Och politiker måste tillföra fler resurser till förorterna för att stoppa det dödliga våldet, säger Maritha Ogilvie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.