Skattesmäll väntar oäkta bostadsrättsföreningar

Uppdaterad
Publicerad

Om du bor i en oäkta bostadsrättsförening kan du åka på en rejäl skattechock vid årsskiftet. Då slopas nämligen avdragsrätten. Tusentals får höjda boendekostnader.

Roland Blomgren bor i en oäkta bostadsrättsförening. Det innebär att fastigheten har fler kommersiella lokaler än bostäder. Föreningen kan leva gott på inkomsterna från lokalhyrorna och behöver ofta inte ta ut någon större månadsavgift för medlemmar.

Men vid årsskiftet ändras skattereglerna för oäkta bostadsrättsföreningar, det innebär att Roland och 5000 andra hushåll i landet åker på en skattesmäll.

– I vår förening innebär skatteeffekten en motsvarande avgiftshöjning på mellan 70 och 84 procent, vilket blir rätt mycket såklart, säger Roland Blomgren, ordförande i en oäkta bostadsrättsförening på Kungsholmen i Stockholm.

Låg avgift till föreningen ses som förmån

En oäkta förening har ofta låga avgifter. Det ser skatteverket som en bostadsförmån som måste beskattas. Förmånsvärdet är skillnaden mellan vad det kostar att hyra motsvarande hyreslägenhet.

Men då har lättnadsbeloppet funnits som minskar skattekostnaden och det är alltså det avdraget som försvinner vid årsskiftet.

– Många har betalat lite extra för att ha en låg avgift, eller kanske ingen avgift alls, men nu kommer den här låga avgiften istället att kompenserats med en högre förmånsbeskattning, säger Johan Nordenfelt, informationschef på på Erik Olsson Fastighetsmäklare.

”En kalldusch när reglerna förändras”

På branschorganisationen Bostadsrätterna anser man att reglerna är svårbegripliga och att det borde vara samma skatteregler för äkta och oäkta bostadsrättsföreningar.

– Ibland vet många inte att de köper en bostadsrätt i en oäkta förening, då kommer det som en kalldusch nu när reglerna förändras, det var inget man hade räknat med eller ens förstått att det såg ut på det här sättet, säger Ulrika Blomqvist, vd branschorganisationen Bostadsrätterna.

– Risken är att folk blir besvikna och känner sig lurade, det här är ju en förändring som påverkar boendeekonomin för tusentals hushåll, säger Johan Nordenfelt på Erik Olsson.

Sänkt reavinstskatt vid årsskiftet

Ändringen kommer att slå olika beroende på hur stort lättnadsbelopp hushållet har haft. Dessutom kan det vara en tröst att både förmånsskatten och reavinstskatten för oäkta bostadsrättsföreningar sänks från 30 till 25 procent.

För att slippa skattesmällen så överväger många nu att ombilda sig till äkta bostadsrättsföreningar, en av dem är Sven Sjölinder som bor i centrala Stockholm.

– En typisk medlem i vår förening skulle få en extra kostnad på mellan 2000-4000 kronor i månaden. Vi har ju varit tvungna att minska ytorna från kommersiella butiker, i vissa fall får man kasta ut hyresgästerna, då får butiker slå igen, säger Sven Sjölinder.

Hur lättnadsreglerna fungerar

Anders äger en andel i ett oäkta bostadsföretag och betalar 3.000 kronor i månaden i avgift för bostaden. Hyresvärdet för en motsvarande bostad är 7.000 kronor per månad. Bostadsförmånen uppräknas då till 4.000 kronor per månad eller 48.000 kronor per år.

Omkostnadsbeloppet för andelen är 2.000.000 kronor. Statslåneräntan vid utgången av november 2013 var 2,09 procent och det är denna ränta som ska tillämpas vid beräkning av lättnadsbeloppet för 2013.

Anders lättnadsbelopp för 2014 uppgår således till 29 260 kronor

(2.000.000 x 0,0209 x 0,7) Detta belopp ska räknas av från utdelningen i form av bostadsförmån och Anders ska således ta upp 18.740 kronor (48 000-29 260) till beskattning för 2013.

Bostadsförmånen beskattas med 30 procent (25 procent efter årsskiftet). Skatten på bostadsförmånen blir därmed 5.622 kronor. Lättnadsreglerna medför att 29.260 kronor av utdelningen blir skattefri, vilket innebär en skattesänkning med 8 778 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.