Skelettfynd från vikingatiden

Publicerad

Arkeologer har hittat ännu ett skelett från vikingatiden vid Broby bro i Täby.

Det kan röra sig om en släkting till den berömda vikingakvinnan Estrid.

Gravfältet vid Broby bro i Täby är mycket speciellt. För tusen år sedan begravdes här traktens allra första kristna, och de tillhörde den mäktiga släkten Jarlabanke.

Estrids släkting
Sedan 1995 har man haft flera utgrävningar på platsen, och nu är arkeologerna där igen under två veckor. Och de har redan hittat ett mycket välbevarat skelett.

Enligt osteologen vid Stockholms läns museum Margareta Boije är det en tonåring de har hittat, någon i 14 till 18-årsåldern. Och det ser man på att alla ledändar inte har vuxit fast. Ännu vet de dock inte om det är en pojke eller flicka.

Tidigare har man hittat ett tiotal skelett på gravfältet, det mest kända tillhörde vikingakvinnan Estrid. Hon var en betydelsefull kvinna med mycket inflytande i släkten. Att det är hon har man fått fram genom runstenarna som hon lät resa i området, och att man vet vem som ligger i en så gammal grav är unikt i Sverige. Det senaste fyndet är med all sannolikhet ännu en släkting till henne.

Lerjorden arkeologernas vän
Vem det är kan man inte säga exakt, enligt Mats Vänehem, som är arkeolog på Stockholms läns museum. Men på runstenarna nämns många namn och släktingar till Estrid och hennes man Östen, och det kan vara någon av dem.

Att hitta 1.000 år gamla skelett som är så välbevarade är relativt ovanligt, men här är den stenhårda lerjorden som är mycket svår att gräva i samtidigt arkeologernas vän, eftersom den hjälpt till att bevara skeletten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer