Skev könsfördelning på festivalerna

Uppdaterad
Publicerad

ABC har gått igenom artisterna som några av sommarens festivaler presenterar på sina hemsidor. Könsfördelningen visade sig vara långt ifrån jämn.

I morgon inleds Hultsfredsfestivalen, i år i Sigtuna, många artister är bokade men bland dem finns endast 20 procent kvinnor. Popaganda, festivalen på söder i slutet av sommaren, är bättre om man räknar antalet akter. Då fler av deras band består av enbart kvinnor än av enbart män, räknar man däremot huvuden på scen har de totalt 34 procent kvinnliga artister.

– Det är tråkigt, det blir en strikt stereoryp av att det bara är män som gör musik, bara män som står på scen. Och så ser det faktiskt inte ut, säger Vanessa Marko.
Hon är styrelseledamot i Popkollo, en organisation som jobbar med att få in fler kvinnor i musikbranschen.

– Vi jobbar underifrån med att ha läger och peppa tjejer. Festivalerna har makt, de kanske borde jobba ovanifrån, säger hon.

Summerburst sämst

På festivalen för den elektroniska musiken, Summerburst, finns knappt 10 procent kvinnor med på scen, 90 procent av artisterna är män.
– Det finns tyvärr inte så många topp DJ:s som är tjejer än. Vi har undersökt vad våra fans vill ha, och det är det vi ger dem. Vi kan inte bara boka tjejer för att de är tjejer, säger Anders Boström på Summerburst.

– Man kan inte lägga allt ansvar på oss, vi har försökt boka massor av kvinnor men de är inte tillgängliga. Vi vill främst ge våra fans vad de önskar och det är inte bara killar som önskar manliga artister till festivalen, säger han.

– Jag tror man måste sluta se på Sverige som en så homogen grupp. Många festivaler går i konkurs nu. Det är helt fel sätt att jobba att boka de allra största hela tiden, säger Vanessa Marko.

Men det finns festivaler som har lyckats få in fler kvinnor i sina program. På Stockholm Music and Art har man hela 70 procent kvinnor bland artisterna på scen.
– Det är lättare i vår genre, och vi har inte så många akter vilket gör att det procentuellt ser bättre ut, säger Niklas Jonsson som ansvarar för bokningarna.

– Jag tycker att det finns många festivaler som kunde göra mer, även om det finns hinder. Där vi kan vill vi vara ledande och verka för att saker och ting ska bli bättre, tillägger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer